skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój bakłażany na talerze o grubości 5 mm. sól i pozostaw na 10 minut. Po umyciu i wysuszeniu gorycz z bakłażana zniknie.
Krok 2:
Połóż talerze bakłażana na blasze do pieczenia z folią. Po posypaniu olejem roślinnym wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Najważniejsze, aby nie prześwietlić, aby płyty nie zmiękły zbyt mocno, w przeciwnym razie trudno będzie je zawinąć w rolki.
Krok 3:
Pokrój cebulę w kostkę.Aby nie płakać podczas krojenia, włóż cebulę do zamrażarki na kilka minut, a twoje oczy pozostaną suche.
Krok 4:
Drobno posiekaj czosnek. Możesz także przejść przez prasę czosnkową.
Krok 5:
Wymieszaj mięso mielone z cebulą, czosnkiem, bułką tartą i jajkiem. Dodaj także połowę przypraw i soli. Pozwól farszowi trochę zaparzyć. Nie dodawaj wszystkich bułek tartych od razu, aby mięso mielone było bardzo suche.
Krok 6:
Na talerzu bakłażana kładziemy przygotowane mięso mielone i zwijamy w rolkę.
Krok 7:
Robimy to ze wszystkimi talerzami bakłażana. Rozłóż w formie nasmarowanej olejem roślinnym.
Krok 8:
Przygotuj sos. Dodaj pozostałe przyprawy do śmietany i wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz również dodać paprykę.
Krok 9:
Zalej przygotowane bułki przygotowanym sosem i wyślij do nagrzanego piekarnika do 220 stopni przez 30-35 minut. Spójrz na gotowość potrawy w piekarniku, być może będziesz potrzebować mniej lub więcej czasu.
Krok 10:
Gotowe bułki dają czas na ostygnięcie i serwują zimne na stole jako przekąskę. Możesz również podawać na gorąco z przystawką (tłuczone ziemniaki, ryż, sałatka warzywna) jako danie główne.
Krok 11:
Smacznego.
bardzo smaczne i satysfakcjonujące bułki z bakłażanem z mięsem mielonym. Przygotowanie jest szybkie i łatwe. Połączenie bakłażana i mięsa jest bardzo udane.Takie danie można podawać na świątecznym stole jako zimną przekąskę, a także jako gorące danie na obiad z dodatkiem (ziemniaki, ryż, sałatka warzywna). Spróbuj ugotować tak smaczne i satysfakcjonujące danie, na pewno ci się spodoba. Smacznego.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g