Roladki z bakłażana z mięsem mielonym

bardzo smaczne i satysfakcjonujące bułki z bakłażanem z mięsem mielonym. Przygotowanie jest szybkie i łatwe. Takie danie można podawać na świątecznym stole jako przystawkę, a także jako gorące danie na obiad. Spróbuj ugotować takie danie, na pewno ci się spodoba.
Katiusz_kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 26 % 6 g
152 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój bakłażany na talerze o grubości 5 mm. sól i pozostaw na 10 minut. Po umyciu i wysuszeniu gorycz z bakłażana zniknie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż talerze bakłażana na blasze do pieczenia z folią. Po posypaniu olejem roślinnym wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Najważniejsze, aby nie prześwietlić, aby płyty nie zmiękły zbyt mocno, w przeciwnym razie trudno będzie je zawinąć w rolki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w kostkę.Aby nie płakać podczas krojenia, włóż cebulę do zamrażarki na kilka minut, a twoje oczy pozostaną suche.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj czosnek. Możesz także przejść przez prasę czosnkową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mięso mielone z cebulą, czosnkiem, bułką tartą i jajkiem. Dodaj także połowę przypraw i soli. Pozwól farszowi trochę zaparzyć. Nie dodawaj wszystkich bułek tartych od razu, aby mięso mielone było bardzo suche.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na talerzu bakłażana kładziemy przygotowane mięso mielone i zwijamy w rolkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Robimy to ze wszystkimi talerzami bakłażana. Rozłóż w formie nasmarowanej olejem roślinnym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj sos. Dodaj pozostałe przyprawy do śmietany i wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz również dodać paprykę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zalej przygotowane bułki przygotowanym sosem i wyślij do nagrzanego piekarnika do 220 stopni przez 30-35 minut. Spójrz na gotowość potrawy w piekarniku, być może będziesz potrzebować mniej lub więcej czasu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe bułki dają czas na ostygnięcie i serwują zimne na stole jako przekąskę. Możesz również podawać na gorąco z przystawką (tłuczone ziemniaki, ryż, sałatka warzywna) jako danie główne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego.

bardzo smaczne i satysfakcjonujące bułki z bakłażanem z mięsem mielonym. Przygotowanie jest szybkie i łatwe. Połączenie bakłażana i mięsa jest bardzo udane.Takie danie można podawać na świątecznym stole jako zimną przekąskę, a także jako gorące danie na obiad z dodatkiem (ziemniaki, ryż, sałatka warzywna). Spróbuj ugotować tak smaczne i satysfakcjonujące danie, na pewno ci się spodoba. Smacznego.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy