babeczki bananowe z płatkami owsianymi z miodem bez mąki

zdrowe i pyszne babeczki bez mąki i cukru. Prosty przepis na babeczki bananowo-owsiane. Tylko 190 kcal na 100 gr. Świetna opcja na śniadanie lub na zdrową przekąskę. Słodki deser bez cukru i mąki
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 84 % 37 g
191 kcal
IG: 5 / 53 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W dużej misce umieść banany i zmiażdż widelcem w puree.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj jajko kurze, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do miski, dodaj miód, dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce wymieszaj suche składniki-mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej suche składniki do mieszanki bananowo-jajecznej i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formy do muffinek lekko posmaruj olejem roślinnym. Jeśli używasz papierowych foremek do muffinek, po prostu włóż je do formy, w tym przypadku nie musisz smarować olejem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypełnij foremki na babeczki ciastem. Piec babeczki w rozgrzanym do 180 C przez 35-40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 35-40 minutach wyjmij babeczki z piekarnika. Niech gotowe babeczki ostygną w formie. Po ostygnięciu babeczek można je wyjąć z formy i podawać z herbatą lub kawą. :)

w tym przepisie używam dojrzałych bananów, ponieważ są słodsze (używaj bananów, gdy już zaczynają ciemnieć), takie banany są idealne do pieczenia.

płatki owsiane, których użyłam do szybkiego gotowania, ale jeśli używasz Herkulesa, radzę wcześniej namoczyć je w wodzie, aby nie były tak twarde w gotowych babeczkach.

w razie potrzeby możesz dodać czekoladę do ciasta lub posypać ją na babeczkach przed wysłaniem ich do pieczenia w piekarniku..

jeśli używasz papierowych foremek do babeczek i babeczek,nie musisz ich smarować. Jeśli używasz formy silikonowej, nadal polecam ją nasmarować wybranym olejem roślinnym lub kremowym..

gotowe babeczki pakuję do pojemników i mogę je przechowywać w temperaturze pokojowej przez trzy dni..

gotowość babeczek można łatwo sprawdzić za pomocą drewnianego szpikulca lub wykałaczki. Po 35-40 minutach wyjmij babeczki i przebij jedną z nich wykałaczką na środku. Jeśli wykałaczka jest sucha i nie ma na niej ciasta, babeczki są gotowe, jeśli nie, trzymaj je przez chwilę w piekarniku. Ale uważaj, aby nie prześwietlić ich w piekarniku, w przeciwnym razie babeczki mogą być suche..

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy