skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W dużej misce umieść banany i zmiażdż widelcem w puree.
Krok 2:
Dodaj jajko kurze, wymieszaj.
Krok 3:
Wlej mleko do miski, dodaj miód, dobrze wymieszaj.
Krok 4:
W osobnej misce wymieszaj suche składniki-mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon.
Krok 5:
Wlej suche składniki do mieszanki bananowo-jajecznej i wymieszaj.
Krok 6:
Formy do muffinek lekko posmaruj olejem roślinnym. Jeśli używasz papierowych foremek do muffinek, po prostu włóż je do formy, w tym przypadku nie musisz smarować olejem.
Krok 7:
Wypełnij foremki na babeczki ciastem. Piec babeczki w rozgrzanym do 180 C przez 35-40 minut.
Krok 8:
Po 35-40 minutach wyjmij babeczki z piekarnika. Niech gotowe babeczki ostygną w formie. Po ostygnięciu babeczek można je wyjąć z formy i podawać z herbatą lub kawą. :)
w tym przepisie używam dojrzałych bananów, ponieważ są słodsze (używaj bananów, gdy już zaczynają ciemnieć), takie banany są idealne do pieczenia.
płatki owsiane, których użyłam do szybkiego gotowania, ale jeśli używasz Herkulesa, radzę wcześniej namoczyć je w wodzie, aby nie były tak twarde w gotowych babeczkach.
w razie potrzeby możesz dodać czekoladę do ciasta lub posypać ją na babeczkach przed wysłaniem ich do pieczenia w piekarniku..
jeśli używasz papierowych foremek do babeczek i babeczek,nie musisz ich smarować. Jeśli używasz formy silikonowej, nadal polecam ją nasmarować wybranym olejem roślinnym lub kremowym..
gotowe babeczki pakuję do pojemników i mogę je przechowywać w temperaturze pokojowej przez trzy dni..
gotowość babeczek można łatwo sprawdzić za pomocą drewnianego szpikulca lub wykałaczki. Po 35-40 minutach wyjmij babeczki i przebij jedną z nich wykałaczką na środku. Jeśli wykałaczka jest sucha i nie ma na niej ciasta, babeczki są gotowe, jeśli nie, trzymaj je przez chwilę w piekarniku. Ale uważaj, aby nie prześwietlić ich w piekarniku, w przeciwnym razie babeczki mogą być suche..
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g