proste bułeczki do burgerów sezamowych

najważniejsze jest to, że przygotowanie jest bardzo proste i szybkie! Idealne do standardowych burgerów z kotletem wołowym i podwójną porcją sera. Pyszne, domowe bułeczki sezamowe to świetny pomysł na śniadanie lub przekąskę.
arsikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 68 % 36 g
251 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

na początek podgrzej mleko i wodę, aż będą ciepłe. Pozostałe produkty powinny mieć w miarę możliwości temperaturę pokojową.

wlej mleko i wodę do osobnego naczynia, dodaj do nich aktywne drożdże i cukier, wymieszaj. Pozostaw na dziesięć minut. Na masie powinna pojawić się Piankowa Czapka, co oznacza, że drożdże działały. Jeśli nie ma czapki, poczekaj dłużej lub wymień drożdże.

dodaj jajko kurze i olej roślinny do mleka z wodą i drożdżami, wymieszaj.

wlać porcjami mąkę przesianą przez drobne sito zmieszaną z solą. Zagnieść ciasto. Pamiętaj, aby wykonać ten krok - dodaj mąkę w częściach, koncentrując się na konsystencji ciasta. Nie powinien być stromy, lekko rzepowy.

odłóż miskę ciasta na bok, przykrywając ją ręcznikiem. Trzymaj go w cieple, aż się podniesie. Idealnie ciasto powinno zwiększyć objętość 2-3 razy.

zgnieść ciasto i podzielić na 9 równych części.

posmaruj blachę do pieczenia olejem lub przykryj naoliwionym papierem. Uformuj kawałki ciasta w okrągłe bułki i przenieś je na blachę do pieczenia. Przykryj serwetką i pozostaw do wyrośnięcia. Pozostaw przestrzeń między ciastem, w przeciwnym razie poszczególne jego części skleją się ze sobą.

gdy bułki lekko się podniosą, lekko dociśnij je dłonią do góry, aby były bardziej płaskie. Posmaruj każdy pędzelkiem zamoczonym w mleku. Posyp bułeczki sezamem.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. I piecz bułki burgerowe do miękkości. Zajmie ci to 40-60 minut. Skoncentruj się na czasie na swoim piekarniku.

po upieczeniu bułek wyjmij je z piekarnika, ostudź, a następnie pokrój na pół na nadzienie.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy