skład / składniki
metoda gotowania
na początek podgrzej mleko i wodę, aż będą ciepłe. Pozostałe produkty powinny mieć w miarę możliwości temperaturę pokojową.
wlej mleko i wodę do osobnego naczynia, dodaj do nich aktywne drożdże i cukier, wymieszaj. Pozostaw na dziesięć minut. Na masie powinna pojawić się Piankowa Czapka, co oznacza, że drożdże działały. Jeśli nie ma czapki, poczekaj dłużej lub wymień drożdże.
dodaj jajko kurze i olej roślinny do mleka z wodą i drożdżami, wymieszaj.
wlać porcjami mąkę przesianą przez drobne sito zmieszaną z solą. Zagnieść ciasto. Pamiętaj, aby wykonać ten krok - dodaj mąkę w częściach, koncentrując się na konsystencji ciasta. Nie powinien być stromy, lekko rzepowy.
odłóż miskę ciasta na bok, przykrywając ją ręcznikiem. Trzymaj go w cieple, aż się podniesie. Idealnie ciasto powinno zwiększyć objętość 2-3 razy.
zgnieść ciasto i podzielić na 9 równych części.
posmaruj blachę do pieczenia olejem lub przykryj naoliwionym papierem. Uformuj kawałki ciasta w okrągłe bułki i przenieś je na blachę do pieczenia. Przykryj serwetką i pozostaw do wyrośnięcia. Pozostaw przestrzeń między ciastem, w przeciwnym razie poszczególne jego części skleją się ze sobą.
gdy bułki lekko się podniosą, lekko dociśnij je dłonią do góry, aby były bardziej płaskie. Posmaruj każdy pędzelkiem zamoczonym w mleku. Posyp bułeczki sezamem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. I piecz bułki burgerowe do miękkości. Zajmie ci to 40-60 minut. Skoncentruj się na czasie na swoim piekarniku.
po upieczeniu bułek wyjmij je z piekarnika, ostudź, a następnie pokrój na pół na nadzienie.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g