skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do robienia tartaletek. Mąkę należy przesiać. Jeśli weźmiesz margarynę, nie musisz dodawać soli do ciasta. Jeśli weźmiesz masło, dodaj 0, 5 łyżeczki do smaku. sól do ciasta. Przed ugniataniem ciasta przepuszczamy twaróg dla jednorodności przez maszynkę do mięsa, przecieramy przez sito lub miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszaj wszystkie produkty, zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 2:
Otrzymujemy jednorodne, miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk, zwijamy je w kulkę. Owijamy folią spożywczą, chowamy w lodówce na 30 minut.
Krok 3:
Gdy ciasto odpoczywa, zajmijmy się nadzieniem. Wieczorem poprzedniego dnia upiekłam w piekarniku filet z kurczaka z solą, czarnym pieprzem i przyprawami do kurczaka (40 min. w temperaturze 200 stopni.). Dokładnie, ale szybko umyłem suszone borowiki w zimnej wodzie, a następnie zalałem je zimną osoloną wodą przez 4 godziny. Następnie gotowałem w rondlu przez około 2 godziny, aż będzie gotowy (sprawdzony w ten sposób: potrząśnij patelnią z grzybami - jeśli grzyby osiadły na dnie, ugotowały się).
Krok 4:
Gotowane grzyby kroimy na małe kawałki, obraną i umytą cebulę-w drobną kostkę.
Krok 5:
Na gorącej patelni na oleju roślinnym smażyć cebulę na złoty kolor, dodać grzyby, oregano, sól, wymieszać, dodać trochę bulionu grzybowego (2-3 łyżki),gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż woda wyparuje.
Krok 6:
Włóż zawartość patelni do miski, ostudź, wyciśnij czosnek, pieprz do smaku, dodaj majonez (śmietanę lub śmietanę). W osobnym pojemniku drobno zetrzyj ser.
Krok 7:
Odetnij kawałek ciasta. Rozwijamy go w warstwę o grubości 0,2-0,3 cm, wybieramy szablon w kształcie koła (pokrywka, spodek, szklanka) o średnicy nieco większej niż formy, w których będziemy piec tartaletki. Wytnij koła tego samego rozmiaru zgodnie z szablonem. Powtarzamy wszystkie czynności, aż ciasto się skończy.
Krok 8:
Wkładamy okrąg ciasta do każdej formy, zagniatamy go wzdłuż dna i boków formy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach dno i boki każdej tartaletki, aby ciasto nie bulgotało. Kładziemy formy na blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika. Pieczemy tartaletki w temperaturze 180 stopni. do lekko rumianego koloru, nie zapominając, że później ponownie wyślemy je do piekarnika wraz z nadzieniem.
Krok 9:
Tak wyglądają gotowe tartaletki. Pozwól im ostygnąć, ostrożnie wyjmij z foremek.
Krok 10:
Wypełnij tartaletki nadzieniem.
Krok 11:
Posyp nadzienie startym serem. Wkładamy blachę do pieczenia z tartletami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż ser się stopi.
Krok 12:
Rozłóż jeszcze ciepłe tartaletki na talerzu lub tacy, udekoruj według własnego uznania. Podajemy do stołu. Są smaczne zarówno ciepłe, jak i już schłodzone. Poczęstuj się, jest bardzo smaczny!
porady:
1. Im wyższa zawartość tłuszczu w twarogu i oleju, tym więcej mąki zniknie. Jeśli twarożek nie jest tłusty, mąka odejdzie 150 g. średnio mąka wynosi od 150 g do 200 g.zbyt dużo mąki nie jest potrzebne, w przeciwnym razie gotowe tartaletki okażą się twarde i grube. Podczas ugniatania ciasto powinno stać się posłuszne i nie przyklejać się do rąk, co oznacza, że wystarczy mąka.
2. Przygotowując ciasto na tartaletki, możesz podwoić ilość produktów, a wtedy większość tartaletek trafi na uroczystość. Ale następnego dnia możesz nakarmić swoją rodzinę oryginalnym śniadaniem, wypełniając Pozostałe półfabrykaty świeżym nadzieniem.
3. Suszone grzyby po ugotowaniu zwiększają swoją wagę około 2 razy. Jeśli nie masz ochoty bawić się suszonymi grzybami, zastąp je świeżymi. Możesz na przykład wziąć 400 g pieczarek i usmażyć je do nadzienia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g