tartaletki twarogowe z suszonymi grzybami i kurczakiem

wspaniała przekąska na świąteczny stół. Jest pyszny i piękny! Tartaletki są zawsze pożądaną ozdobą stołu. Są dobre na Nowy Rok, urodziny i inne wakacje. Nadają się zarówno do bufetu, jak i na przekąskę w drodze i na piknik (jeśli odpowiednio i starannie zapakowane). Krótko mówiąc, istnieje wiele opcji ich zastosowania... Wygodne jest to, że półfabrykaty można upiec z wyprzedzeniem i wypełnić dowolnym nadzieniem w dniu uroczystości i podać swoim ulubionym gościom. Tartlets można zrobić wiele naraz. Z zestawu produktów, które oferuję w tym przepisie, mam około 30 sztuk (plus lub minus) samych tartaletek. Nadzienie z grzybów i kurczaka jest pyszne i sprawia, że tartaletki są bardzo satysfakcjonującym daniem. Czas wskazany przeze mnie na przygotowanie tego dania nie powinien cię przerażać, ponieważ obejmuje wszystkie procesy przygotowawcze, takie jak: moczenie i gotowanie grzybów, pieczenie kurczaka itp.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 14 g
tłuszcze 46 % 23 g
węglowodany 26 % 13 g
316 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do robienia tartaletek. Mąkę należy przesiać. Jeśli weźmiesz margarynę, nie musisz dodawać soli do ciasta. Jeśli weźmiesz masło, dodaj 0, 5 łyżeczki do smaku. sól do ciasta. Przed ugniataniem ciasta przepuszczamy twaróg dla jednorodności przez maszynkę do mięsa, przecieramy przez sito lub miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszaj wszystkie produkty, zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Otrzymujemy jednorodne, miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk, zwijamy je w kulkę. Owijamy folią spożywczą, chowamy w lodówce na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto odpoczywa, zajmijmy się nadzieniem. Wieczorem poprzedniego dnia upiekłam w piekarniku filet z kurczaka z solą, czarnym pieprzem i przyprawami do kurczaka (40 min. w temperaturze 200 stopni.). Dokładnie, ale szybko umyłem suszone borowiki w zimnej wodzie, a następnie zalałem je zimną osoloną wodą przez 4 godziny. Następnie gotowałem w rondlu przez około 2 godziny, aż będzie gotowy (sprawdzony w ten sposób: potrząśnij patelnią z grzybami - jeśli grzyby osiadły na dnie, ugotowały się).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowane grzyby kroimy na małe kawałki, obraną i umytą cebulę-w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na gorącej patelni na oleju roślinnym smażyć cebulę na złoty kolor, dodać grzyby, oregano, sól, wymieszać, dodać trochę bulionu grzybowego (2-3 łyżki),gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż woda wyparuje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż zawartość patelni do miski, ostudź, wyciśnij czosnek, pieprz do smaku, dodaj majonez (śmietanę lub śmietanę). W osobnym pojemniku drobno zetrzyj ser.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odetnij kawałek ciasta. Rozwijamy go w warstwę o grubości 0,2-0,3 cm, wybieramy szablon w kształcie koła (pokrywka, spodek, szklanka) o średnicy nieco większej niż formy, w których będziemy piec tartaletki. Wytnij koła tego samego rozmiaru zgodnie z szablonem. Powtarzamy wszystkie czynności, aż ciasto się skończy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wkładamy okrąg ciasta do każdej formy, zagniatamy go wzdłuż dna i boków formy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach dno i boki każdej tartaletki, aby ciasto nie bulgotało. Kładziemy formy na blasze do pieczenia, wysyłamy do piekarnika. Pieczemy tartaletki w temperaturze 180 stopni. do lekko rumianego koloru, nie zapominając, że później ponownie wyślemy je do piekarnika wraz z nadzieniem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tak wyglądają gotowe tartaletki. Pozwól im ostygnąć, ostrożnie wyjmij z foremek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypełnij tartaletki nadzieniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp nadzienie startym serem. Wkładamy blachę do pieczenia z tartletami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż ser się stopi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż jeszcze ciepłe tartaletki na talerzu lub tacy, udekoruj według własnego uznania. Podajemy do stołu. Są smaczne zarówno ciepłe, jak i już schłodzone. Poczęstuj się, jest bardzo smaczny!

porady:
1. Im wyższa zawartość tłuszczu w twarogu i oleju, tym więcej mąki zniknie. Jeśli twarożek nie jest tłusty, mąka odejdzie 150 g. średnio mąka wynosi od 150 g do 200 g.zbyt dużo mąki nie jest potrzebne, w przeciwnym razie gotowe tartaletki okażą się twarde i grube. Podczas ugniatania ciasto powinno stać się posłuszne i nie przyklejać się do rąk, co oznacza, że wystarczy mąka.

2. Przygotowując ciasto na tartaletki, możesz podwoić ilość produktów, a wtedy większość tartaletek trafi na uroczystość. Ale następnego dnia możesz nakarmić swoją rodzinę oryginalnym śniadaniem, wypełniając Pozostałe półfabrykaty świeżym nadzieniem.

3. Suszone grzyby po ugotowaniu zwiększają swoją wagę około 2 razy. Jeśli nie masz ochoty bawić się suszonymi grzybami, zastąp je świeżymi. Możesz na przykład wziąć 400 g pieczarek i usmażyć je do nadzienia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy