ciasto z galaretką saury na kefirze z ziemniakami

smak szczęścia! Niezwykle apetyczny, prosty i oryginalny! Ciasto galaretkowe z saurą i ziemniakami na kefirze jest bardzo satysfakcjonujące i smaczne, a przygotowanie jest bardzo proste. Prawie każde pikantne nadzienie pasuje do tego przepisu. Można piec z kapustą, mięsem mielonym, ryżem, grzybami, dowolnymi rybami i mięsem itp.
nanu6kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 6 g
tłuszcze 12 % 3 g
węglowodany 64 % 16 g
116 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z przyjemnością podzielę się z Tobą przepisem, który mówi, jak upiec ciasto z galaretką z saury i ziemniakami na kefirze . Bierzemy produkty zgodnie z listą, których potrzebujemy do przygotowania ciasta i nadzienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i umyj ziemniaki, obierz cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie kroimy ziemniaki na cienkie kawałki średniej wielkości, ponownie myjemy je ze skrobi i wrzucamy do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu. Posiekaj cebulę, krojąc ją w cienkie półpierścienie. Rozgrzej olej roślinny na patelni, rozłóż cebulę i ziemniaki i smaż je do połowy ugotowane, mieszając na średnim ogniu. Przenieś nadzienie z patelni do dowolnego pojemnika i pozwól mu ostygnąć. W tym czasie zajmiemy się testem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj składniki ciasta w głębokiej misce, ubij wszystko trzepaczką-powinieneś uzyskać masę przypominającą gęstą śmietanę. Ciasto jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie nasmaruj blachę do pieczenia (frmu do pieczenia lub patelnię) olejem i wlej tam połowę przygotowanego ciasta, rozłóż smażone ziemniaki z cebulą równomiernie na cieście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp dokładnie rozgniecioną widelcem konserwę rybną na wierzchu (ja najczęściej używam saury w oleju). Następnie dodaj pieprz do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wypełnij nadzienie resztkami ciasta na wierzchu i wyślij przedmiot do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowość ciasta najlepiej sprawdzić, wbijając w nią drewnianą wykałaczką-jeśli nie ma na niej śladów surowego ciasta, oznacza to, że nasze ciasto z galaretką jest gotowe. Okazuje się bardzo soczysty, miękki, smaczny i całkowicie nie tłusty. Po prostu objadanie się! Musisz tylko pokroić go na porcje i podać.

dzisiaj zrobiłam ciasto z galaretką z ziemniakami i konserwą rybną, ale często robię je również z innym nadzieniem-w każdym razie okazuje się po prostu niesamowicie smaczne, delikatne, miękkie i pachnące!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy