skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z przyjemnością podzielę się z Tobą przepisem, który mówi, jak upiec ciasto z galaretką z saury i ziemniakami na kefirze . Bierzemy produkty zgodnie z listą, których potrzebujemy do przygotowania ciasta i nadzienia.
Krok 2:
Obierz i umyj ziemniaki, obierz cebulę.
Krok 3:
Następnie kroimy ziemniaki na cienkie kawałki średniej wielkości, ponownie myjemy je ze skrobi i wrzucamy do durszlaka, aby uzyskać nadmiar płynu. Posiekaj cebulę, krojąc ją w cienkie półpierścienie. Rozgrzej olej roślinny na patelni, rozłóż cebulę i ziemniaki i smaż je do połowy ugotowane, mieszając na średnim ogniu. Przenieś nadzienie z patelni do dowolnego pojemnika i pozwól mu ostygnąć. W tym czasie zajmiemy się testem.
Krok 4:
Wymieszaj składniki ciasta w głębokiej misce, ubij wszystko trzepaczką-powinieneś uzyskać masę przypominającą gęstą śmietanę. Ciasto jest gotowe.
Krok 5:
Następnie nasmaruj blachę do pieczenia (frmu do pieczenia lub patelnię) olejem i wlej tam połowę przygotowanego ciasta, rozłóż smażone ziemniaki z cebulą równomiernie na cieście.
Krok 6:
Posyp dokładnie rozgniecioną widelcem konserwę rybną na wierzchu (ja najczęściej używam saury w oleju). Następnie dodaj pieprz do smaku.
Krok 7:
Wypełnij nadzienie resztkami ciasta na wierzchu i wyślij przedmiot do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.
Krok 8:
Gotowość ciasta najlepiej sprawdzić, wbijając w nią drewnianą wykałaczką-jeśli nie ma na niej śladów surowego ciasta, oznacza to, że nasze ciasto z galaretką jest gotowe. Okazuje się bardzo soczysty, miękki, smaczny i całkowicie nie tłusty. Po prostu objadanie się! Musisz tylko pokroić go na porcje i podać.
dzisiaj zrobiłam ciasto z galaretką z ziemniakami i konserwą rybną, ale często robię je również z innym nadzieniem-w każdym razie okazuje się po prostu niesamowicie smaczne, delikatne, miękkie i pachnące!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Saura konserwowa - 88 kcal/100g