kruche ciasteczka z dżemem na margarynie wiedeńskiej

chrupiące, pachnące kruche domowe ciasteczka na herbatę! W jednej książce kucharskiej znalazłem ten przepis na proste pieczenie & quot; Wiedeńskie ciasteczka & quot;. Z wyglądu bardzo przypomina znajome tarte ciasto, chociaż nadal były różnice... Okazuje się bardziej chrupiący, dzięki czemu moim zdaniem naprawdę wygląda jak ciastko.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 71 % 55 g
374 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz wymagane składniki na liście. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Jakość wypieków będzie w dużej mierze zależeć od tego. Wyjmij margarynę z lodówki, aby miała czas na zmiękczenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnym pojemniku wymieszaj jajka z cukrem. Nie trzeba używać miksera, wystarczy wstrząsnąć mieszaniną trzepaczką, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Możesz go zastąpić słodzikiem, który nie boi się obróbki cieplnej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szczyptę soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij trzepaczką, aż pojawi się lekka piana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiękczoną margarynę przełożyć do miski, wymieszać z odrobiną przesianej mąki. Zmiel ręce na okruchy. Margarynę można zastąpić masłem, ale w klasycznej wersji przepisu stosuje się margarynę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Okazuje się, że takie niezbyt małe okruchy (jak na zdjęciu).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną margarynę do mieszanki jajecznej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj torebkę cukru waniliowego. Możesz go zastąpić wanilią zgodnie z instrukcją (na czubku noża). Uważaj na dawkowanie waniliny, jeśli rzucisz więcej niż to konieczne, smak pieczenia będzie gorzki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj masę, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj proszek do pieczenia osobno z niewielką ilością mąki, Wyślij do ciasta, aby lepiej się rozprowadził. Możesz go zastąpić sodą oczyszczoną (1 herbata. l.) zgaszony 3% octem (1 łyżka. l.). Nie trzeba mieszać osobno z mąką. Natychmiast dodaj do ciasta. Porcjami dodaj pozostałą mąkę. Może potrzebować trochę więcej lub mniej, ile zajmie ciasto. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji. Powinno być całkiem fajne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagnieść gęste, miękkie ciasto. Nie musisz długo ugniatać ciasta, aby margaryna lub masło nie stopiły się i nie spłynęły z ciepła rąk. Zbierz ciasto w kulkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel na 2 nierówne części. Mniej włóż do torby i wyślij do zamrażarki na co najmniej 15 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż drugą dużą część równomiernie rękami na blasze do pieczenia. Delikatnie posmaruj spód formy rafinowanym olejem słonecznikowym lub masłem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż ciasto na cienkiej warstwie, tworząc niskie boki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj warstwę ciasta dowolnym gęstym dżemem. Lepiej, jeśli jest kwaśny (wziąłem dżem jabłkowy). Jeśli masz tylko płynny dżem, możesz go przecedzić przez sito. Nie dodawaj go zbyt dużo, w przeciwnym razie wypłynie podczas procesu pieczenia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki. Zetrzyj na grubej tarce bezpośrednio nad ciastem, pokrywając miękiszem nadzienie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Z wyprzedzeniem (10-15 minut przed pieczeniem) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto na złoty kolor przez około 30-40 minut. Czas i temperaturę pieczenia można zmienić. Wszystko będzie zależeć od cech twojego sprzętu. Gdy wierzch pieczenia się zrumieni, sprawdź gotowość drewnianą wykałaczką. Przebij jej ciasto w kilku miejscach, jeśli wyjdzie bez przyklejonego surowego ciasta, to gotowe.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Pozwól mu ostygnąć. Pokrój w kwadraty tego samego rozmiaru.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zaparz aromatyczną herbatę i zadzwoń do domu. Miłego picia herbaty!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

Wiedeńskie ciasteczka można również przygotować na maśle: z dżemem, dżemem lub różnymi rodzajami dżemu, jak w tym przepisie  .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy