skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz wymagane składniki na liście. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, aby nasycić ją tlenem. Jakość wypieków będzie w dużej mierze zależeć od tego. Wyjmij margarynę z lodówki, aby miała czas na zmiękczenie.
Krok 2:
W osobnym pojemniku wymieszaj jajka z cukrem. Nie trzeba używać miksera, wystarczy wstrząsnąć mieszaniną trzepaczką, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Możesz go zastąpić słodzikiem, który nie boi się obróbki cieplnej.
Krok 3:
Dodaj szczyptę soli.
Krok 4:
Ubij trzepaczką, aż pojawi się lekka piana.
Krok 5:
Zmiękczoną margarynę przełożyć do miski, wymieszać z odrobiną przesianej mąki. Zmiel ręce na okruchy. Margarynę można zastąpić masłem, ale w klasycznej wersji przepisu stosuje się margarynę.
Krok 6:
Okazuje się, że takie niezbyt małe okruchy (jak na zdjęciu).
Krok 7:
Dodaj posiekaną margarynę do mieszanki jajecznej.
Krok 8:
Dodaj torebkę cukru waniliowego. Możesz go zastąpić wanilią zgodnie z instrukcją (na czubku noża). Uważaj na dawkowanie waniliny, jeśli rzucisz więcej niż to konieczne, smak pieczenia będzie gorzki.
Krok 9:
Mieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 10:
Wymieszaj proszek do pieczenia osobno z niewielką ilością mąki, Wyślij do ciasta, aby lepiej się rozprowadził. Możesz go zastąpić sodą oczyszczoną (1 herbata. l.) zgaszony 3% octem (1 łyżka. l.). Nie trzeba mieszać osobno z mąką. Natychmiast dodaj do ciasta. Porcjami dodaj pozostałą mąkę. Może potrzebować trochę więcej lub mniej, ile zajmie ciasto. Skoncentruj się na pożądanej konsystencji. Powinno być całkiem fajne.
Krok 11:
Zagnieść gęste, miękkie ciasto. Nie musisz długo ugniatać ciasta, aby margaryna lub masło nie stopiły się i nie spłynęły z ciepła rąk. Zbierz ciasto w kulkę.
Krok 12:
Podziel na 2 nierówne części. Mniej włóż do torby i wyślij do zamrażarki na co najmniej 15 minut.
Krok 13:
Rozłóż drugą dużą część równomiernie rękami na blasze do pieczenia. Delikatnie posmaruj spód formy rafinowanym olejem słonecznikowym lub masłem.
Krok 14:
Rozłóż ciasto na cienkiej warstwie, tworząc niskie boki.
Krok 15:
Posmaruj warstwę ciasta dowolnym gęstym dżemem. Lepiej, jeśli jest kwaśny (wziąłem dżem jabłkowy). Jeśli masz tylko płynny dżem, możesz go przecedzić przez sito. Nie dodawaj go zbyt dużo, w przeciwnym razie wypłynie podczas procesu pieczenia.
Krok 16:
Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki. Zetrzyj na grubej tarce bezpośrednio nad ciastem, pokrywając miękiszem nadzienie.
Krok 17:
Z wyprzedzeniem (10-15 minut przed pieczeniem) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto na złoty kolor przez około 30-40 minut. Czas i temperaturę pieczenia można zmienić. Wszystko będzie zależeć od cech twojego sprzętu. Gdy wierzch pieczenia się zrumieni, sprawdź gotowość drewnianą wykałaczką. Przebij jej ciasto w kilku miejscach, jeśli wyjdzie bez przyklejonego surowego ciasta, to gotowe.
Krok 18:
Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Pozwól mu ostygnąć. Pokrój w kwadraty tego samego rozmiaru.
Krok 19:
Zaparz aromatyczną herbatę i zadzwoń do domu. Miłego picia herbaty!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji
w artykule o piekarnikach tutaj
Wiedeńskie ciasteczka można również przygotować na maśle: z dżemem, dżemem lub różnymi rodzajami dżemu,
jak w tym przepisie
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g