Proste Pyszne. Dynia i miód Plus cukier puder

Dynia jako deser! Jasna, słodka, miękka dynia jest zdecydowanie lepsza niż cukierki! Proponuję przygotować bardzo smaczny i zdrowy deser z dyni. Ten przepis kulinarny nazywa się "dynia w piekarniku". Odbywa się to bardzo prosto, a pyszne jest niezwykłe. W naszym domu uprawia się dynię, więc zawsze jest jej dużo. Taki deser daję dzieciom zamiast słodyczy. I smaczne i zdrowe. Gotujmy razem.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 21 g
90 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

najpierw musisz ugotować syrop. Aby to zrobić, weź małą patelnię. Wlej do niego wodę. Postaw na ogień. Nagrzać. Gdy woda się zagotuje, dodaj cukier lub miód. Gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Dynię należy obrać z nasion i skórki. Następnie pokrój na małe kawałki. Włóż je do rondla z syropem. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj dynię w syropie przez około pięć minut. Wyciągnij dynię łyżką cedzakową. Połóż na patelni, w której będziesz piec. Wstaw do piekarnika na pół godziny. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni. Dynia powinna mieć piękny złoty kolor. Wyjmij z piekarnika. Niech Dynia pieczona z cukrem w piekarniku trochę ostygnie. Posyp cukrem pudrem. To wszystko. Możesz podać go do herbaty zamiast słodyczy lub po prostu zjeść. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy