bułeczki francuskie z cukrem drożdżowym

niesamowicie pyszne i aromatyczne bułeczki pokochają cała rodzina! Moje życie znacznie się ułatwiło wraz z pojawieniem się na półkach prawie wszystkich sklepów i super marketów gotowych warstw ciasta francuskiego. Teraz nie trzeba było tracić czasu na przygotowanie takiego jedzenia, jak ciasta francuskie lub bułki. A teraz chciałbym podzielić się z wami kulinarnym przepisem na bardzo smaczny deser: bułki z ciasta drożdżowego.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 34 % 23 g
węglowodany 54 % 36 g
376 kcal
IG: 53 / 0 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj orzechy

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukier puder

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Skórka z cytryny

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij białka

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj składniki nadzienia

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przecinamy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wkładamy nadzienie

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Szczypanie krawędzi

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smarujemy jajkiem

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pieczemy

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Możesz jeść!

zaczynamy od wzięcia rozmrożonej warstwy gotowego drożdżowego ciasta francuskiego i rozwałkowania. Pokrój ciasto na równe kwadraty (około 10x10 centymetrów) i rozłóż na nich nadzienie orzechowe. Aby to zrobić, ubij białka w gęstą pianę, wymieszaj z mąką, mielonymi orzechami, skórką z cytryny i wanilią. Następnie złóż warstwę ciasta na pół i dobrze ściśnij krawędzie, aby nadzienie nie wyciekło. Teraz kładziemy nasze bułki na uprzednio posmarowanej masłem blasze do pieczenia i smarujemy bułki jajkiem. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal / 100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy