włoskie ciasto świąteczne Panforte

chrupiąca i pyszna uczta prosto z Włoch! Panforte to tradycyjny włoski świąteczny przysmak, który składa się głównie z suszonych owoców i orzechów. W swojej strukturze Panforte okazuje się dość gęsty i, jak na mój gust, przypomina nieco miękki grill. Dzięki suszonym owocom ciasto jest elastyczne, ale orzechy dają chrupiącą nutę. Nawiasem mówiąc, jeśli lubisz czekoladę, możesz zrobić bardziej nowoczesną - czekoladową wersję Panforte. Aby to zrobić, możesz zastąpić część mąki (1 łyżka stołowa) proszkiem kakaowym, okaże się to samo pyszne! A jednak, jeśli z jakiegoś powodu nie możesz użyć miodu, zastąp go syropem inwertowanym.
✿AkT®iS@✿Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 71 % 55 g
397 kcal
IG: 31 / 0 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku suszonych fig odetnij ciasne ogony i pokrój suszone morele w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść orzechy na suchej patelni i smaż na małym ogniu, aż będą lekko złote i będą miały bogaty orzechowy smak. Nawiasem mówiąc, możesz wstępnie obrać migdały, ale nie jest to konieczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W głębokim pojemniku połącz prażone orzechy i posiekane suszone owoce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do nich przesianą mąkę i przyprawy z piernika (ja użyłam mieszanki cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej, ale kierujesz się swoim gustem, możesz wziąć tylko cynamon).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj syrop. Aby to zrobić, połącz wodę, cukier i płynny miód w głębokim rondlu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść rondel na średnim ogniu, mieszając, zagotuj syrop (cukier powinien się całkowicie rozpuścić) i gotuj przez 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij Syrop z ognia i nie pozwalając mu ostygnąć, natychmiast wlej do mieszanki orzechów i suszonych owoców.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Drewnianą łyżką lub szpatułką mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Masa jest bardzo gęsta i lepka, więc jeśli nagle nie możesz ugniatać łyżką, pozwól masie nieco ostygnąć (aby nie poparzyć rąk) i zagnieść ciasto Panforte rękami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj formę o średnicy 20 cm wysokiej jakości (bardzo ważne jest, aby papier był naprawdę dobry, ponieważ takie ciasto bardzo łatwo przylega, a następnie niezwykle trudno będzie oddzielić je od papieru!) papierem do pieczenia. Posmaruj papier cienką warstwą oleju roślinnego. Włóż ciasto do przygotowanej formy i spłaszcz powierzchnię rękami lub szpatułką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozgrzej piekarnik do 150 C i piecz Panforte przez 30 minut, w tym czasie ciasto powinno się zagęścić, a brzegi lekko wyschnąć. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć (zostawiam na ruszcie natychmiast w formie).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij schłodzone ciasto z formy i obficie posyp cukrem pudrem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    To wszystko, włoskie ciasto świąteczne Panforte jest gotowe. Opcjonalnie można go owinąć w papier i przechowywać w chłodnym miejscu przez 6 miesięcy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój go na cienkie kawałki i podawaj! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suszone figi - 257   kcal/100g

Podobne przepisy