Francuskie koperty z kurczakiem i grzybami

pyszne, rumiane, chrupiące ptysie z kurczaka! W dzień wolny rozpieszczaj swoich bliskich tak eleganckimi i obfitymi wypiekami. W obecności rozmrożonego ciasta przygotowuje się bardzo szybko. Cieszy się powodzeniem zarówno u dorosłych, jak iu dzieci!
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 42 % 15 g
195 kcal
IG: 7 / 93 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw produktów. Lepiej jest wziąć gęstą, domową śmietanę. Ciasto wstępnie rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej olej na patelni i usmaż najpierw grzyby, a następnie paprykę pokrojoną w kwadraty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pierś z kurczaka (bez skóry) do wrzącej osolonej wody i gotuj na umiarkowanym ogniu przez 20 minut. Wyjmij i ostudź pod pokrywką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie posiekaj na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory kroimy w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj zielenie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko w misce z grzybami i pieprzem (bez oleju). Posyp solą, przyprawami, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto takie nadzienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz musisz działać szybko, ponieważ pomidory dadzą sok, a nadzienie może się rozprzestrzenić. Bierzemy płytkę ciasta, zwijamy ją w kwadrat w jednym kierunku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smarujemy kwaśną śmietaną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kładziemy dwie łyżki nadzienia, zagęszczamy w jednej warstwie, pozostawiając wolne krawędzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz dwa przeciwległe rogi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I dwa inne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Delikatnie ściśnij szwy i połóż nasze ptysie na blasze wyłożonej arkuszem. Smarujemy jajkiem ubitym z wodą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piecz przez 20 minut, aż się zrumieni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż na talerzu. Teraz możesz wezwać wszystkich do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy