skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zestaw produktów. Lepiej jest wziąć gęstą, domową śmietanę. Ciasto wstępnie rozmrozić.
Krok 2:
Rozgrzej olej na patelni i usmaż najpierw grzyby, a następnie paprykę pokrojoną w kwadraty.
Krok 3:
Włóż pierś z kurczaka (bez skóry) do wrzącej osolonej wody i gotuj na umiarkowanym ogniu przez 20 minut. Wyjmij i ostudź pod pokrywką.
Krok 4:
Następnie posiekaj na małe kawałki.
Krok 5:
Pomidory kroimy w kostkę.
Krok 6:
Posiekaj zielenie.
Krok 7:
Wymieszaj wszystko w misce z grzybami i pieprzem (bez oleju). Posyp solą, przyprawami, wymieszaj.
Krok 8:
Oto takie nadzienie.
Krok 9:
Teraz musisz działać szybko, ponieważ pomidory dadzą sok, a nadzienie może się rozprzestrzenić. Bierzemy płytkę ciasta, zwijamy ją w kwadrat w jednym kierunku.
Krok 10:
Smarujemy kwaśną śmietaną.
Krok 11:
Kładziemy dwie łyżki nadzienia, zagęszczamy w jednej warstwie, pozostawiając wolne krawędzie.
Krok 12:
Połącz dwa przeciwległe rogi.
Krok 13:
I dwa inne.
Krok 14:
Delikatnie ściśnij szwy i połóż nasze ptysie na blasze wyłożonej arkuszem. Smarujemy jajkiem ubitym z wodą.
Krok 15:
Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piecz przez 20 minut, aż się zrumieni.
Krok 16:
Rozłóż na talerzu. Teraz możesz wezwać wszystkich do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g