skład / składniki
metoda gotowania
święta są zawsze przygotowywane w wyjątkowy sposób, a na stole chcesz zobaczyć specjalne potrawy. Drób pieczony w całości to odpowiednia opcja. Okazuje się nie tylko smaczny, ale także wygląda bardzo pięknie. Zawsze możesz zatrzymać się na kurczaku, ale kogo teraz zaskoczysz kurczakiem? Indyk to zupełnie inna sprawa, okaże się soczysty, piękny i duży, na pewno wystarczy dla wszystkich.
na początek wybierz dobrego ptaka o odpowiedniej wielkości. Lepiej, jeśli jest świeże, a nie mrożone mięso. Ale jeśli indykowi udało się odwiedzić zamrażarkę, rozmrażamy ją tylko płynnie, na dolnej półce lodówki, w żadnym wypadku na stole. Podczas ekstremalnie szybkiego rozmrażania mięso może stracić zbyt dużo wilgoci i będzie suche po ugotowaniu.
warzywa będą ważnym dodatkiem do pieczonego mięsa, stworzą poduszkę podczas gotowania i dobrze urozmaicą smak podczas serwowania.
obierz cebulę, umyj i dobrze wysusz. Pokrój cebulę w kostkę lub ćwiartki pierścieni. na życzenie. Łodygi selera również myjemy i suszymy, kroimy w paski o szerokości około 0,4 cm łączymy warzywa w misce, dodajemy do nich mąkę i dobrze mieszamy. Wlej powstałą mieszaninę do torby do pieczenia i rozprowadź na dnie, na nich zostanie ułożony Indyk.
umyj świeżego lub rozmrożonego indyka bieżącą wodą i osusz suchymi ręcznikami. Nasmaruj całą powierzchnię ptaka olejem, lepiej użyć stopionego masła, ale możesz również użyć oleju roślinnego.
posyp ptaka solą i mielonym pieprzem. W razie potrzeby możesz użyć innych przypraw do woli. Wytrzyj powierzchnię, aby przyprawy i olej połączyły się i zapewniły apetyczną skórkę.
połóż indyka na warzywach, uzupełnij gałązkami tymianku i zawiąż torbę po obu stronach. Wykonujemy szczeliny na górze, aby umożliwić ucieczkę pary podczas gotowania. Przedmiot wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do miękkości (około 60 minut). Najdokładniejszym sposobem uwierzenia w gotowość jest zmierzenie temperatury, wewnątrz mięsa powinno wynosić 85 stopni.
jeśli nie ma termometru, skupiamy się na wyglądzie i przezroczystości soku podczas nakłuwania. 10 minut przed zakończeniem procesu otwieramy torbę i pieczemy mięso konwekcją, aby uzyskać apetyczną skórkę.
podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g