Indyk z warzywami w rękawie

ptak pieczony w piekarniku! Świetny wybór! Indyk pieczony w całości w torbie na poduszce warzywnej to świetna opcja na świąteczny stół. Proces jego przygotowania polega na prostym przygotowaniu i załadowaniu naczynia do piekarnika, minimum zmartwień dla doskonałego wyniku.
MastehapAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 18 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 7 % 2 g
163 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

święta są zawsze przygotowywane w wyjątkowy sposób, a na stole chcesz zobaczyć specjalne potrawy. Drób pieczony w całości to odpowiednia opcja. Okazuje się nie tylko smaczny, ale także wygląda bardzo pięknie. Zawsze możesz zatrzymać się na kurczaku, ale kogo teraz zaskoczysz kurczakiem? Indyk to zupełnie inna sprawa, okaże się soczysty, piękny i duży, na pewno wystarczy dla wszystkich.

na początek wybierz dobrego ptaka o odpowiedniej wielkości. Lepiej, jeśli jest świeże, a nie mrożone mięso. Ale jeśli indykowi udało się odwiedzić zamrażarkę, rozmrażamy ją tylko płynnie, na dolnej półce lodówki, w żadnym wypadku na stole. Podczas ekstremalnie szybkiego rozmrażania mięso może stracić zbyt dużo wilgoci i będzie suche po ugotowaniu.

warzywa będą ważnym dodatkiem do pieczonego mięsa, stworzą poduszkę podczas gotowania i dobrze urozmaicą smak podczas serwowania.

obierz cebulę, umyj i dobrze wysusz. Pokrój cebulę w kostkę lub ćwiartki pierścieni. na życzenie. Łodygi selera również myjemy i suszymy, kroimy w paski o szerokości około 0,4 cm łączymy warzywa w misce, dodajemy do nich mąkę i dobrze mieszamy. Wlej powstałą mieszaninę do torby do pieczenia i rozprowadź na dnie, na nich zostanie ułożony Indyk.

umyj świeżego lub rozmrożonego indyka bieżącą wodą i osusz suchymi ręcznikami. Nasmaruj całą powierzchnię ptaka olejem, lepiej użyć stopionego masła, ale możesz również użyć oleju roślinnego.

posyp ptaka solą i mielonym pieprzem. W razie potrzeby możesz użyć innych przypraw do woli. Wytrzyj powierzchnię, aby przyprawy i olej połączyły się i zapewniły apetyczną skórkę.

połóż indyka na warzywach, uzupełnij gałązkami tymianku i zawiąż torbę po obu stronach. Wykonujemy szczeliny na górze, aby umożliwić ucieczkę pary podczas gotowania. Przedmiot wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy do miękkości (około 60 minut). Najdokładniejszym sposobem uwierzenia w gotowość jest zmierzenie temperatury, wewnątrz mięsa powinno wynosić 85 stopni.

jeśli nie ma termometru, skupiamy się na wyglądzie i przezroczystości soku podczas nakłuwania. 10 minut przed zakończeniem procesu otwieramy torbę i pieczemy mięso konwekcją, aby uzyskać apetyczną skórkę.

podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy