Mozart ciasto kruche z musem czekoladowym

czekoladowe arcydzieło według przepisu słynnego francuskiego cukiernika! Autorem przepisu jest znany na całym świecie cukiernik Pierre Hermé. To prawda, że w oryginalnym przepisie ciasto jest bez lukru czekoladowego, więc równie dobrze możesz się bez niego obejść, po prostu posypując ciasto kawałkami czekolady. Ale jak na mój gust lukier czekoladowy doskonale uzupełnia pyszny smak ciasta. To niesamowity deser, chociaż będziesz musiał włożyć trochę wysiłku, ale wynik jest tego wart, obiecuję!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 40 % 23 g
węglowodany 51 % 29 g
359 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 10 min

proces przygotowania ciasta o tak dźwięcznej nazwie zaczniemy od pieczenia ciast. Zrobimy to w ten sposób:

1. Pokrój masło w kostkę w temperaturze pokojowej, a następnie ubij na krem.
2. Dodaj cukier puder, zmielone migdały do masła.
3. Na drobnej tarce zetrzyj żółtka, wszystko wymieszaj.
4. Wlej koniak.
5. Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wprowadź go, mieszając, do pozostałych składników w małych porcjach.
6. Zagnieść ciasto na gładką, jednorodną konsystencję. Ciasto powinno być bardzo miękkie i delikatne, wystarczająco lepkie.
7. Ciasto podzielić na trzy części, z każdej uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 4 godziny.
8. Czas minął-wyjmij jedną kulkę, resztę pozwól, aby leżała w lodówce. Rozwałkuj między warstwą pergaminu a folią spożywczą. Wytnij okrąg w kształcie (lepiej wziąć dzielony). Nakłuj przyszłe ciasto widelcem na całej powierzchni. Bezpośrednio na tym pergaminie Wyślij do piekarnika do pieczenia w formie przez 15 minut (temperatura - 180 stopni Celsjusza). Ciasto powinno być lekko podbite.
9. Podczas pieczenia pierwszego ciasta wyjmij drugą kulkę z lodówki i powtórz krok 8. Zrób to samo z trzecią kulką ciasta.

ciasta są gotowe i schłodzone (lub możesz je upiec z wyprzedzeniem), możesz przejść do następnego etapu. Przygotowujemy więc mieszankę cynamonowo-jabłkową:

1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć rdzenie.Teraz należy je pokroić w małe kostki.
2. Na patelni roztop masło.
3. Włóż jabłka do masła, dodaj cukier i cynamon. Zmieniaj bez przerwy. Cukier powinien być lekko zabarwiony (karmelizowany).
4. Wlej koniak, pozwól mu odparować, a następnie usuń mieszankę cynamonowo-jabłkową z ognia. Niech ostygnie. Jabłka powinny pozostać w całych kawałkach, nie zamieniać się w owsiankę.

nadeszła kolej na mus czekoladowy:

1. Połam czekoladę na małe kawałki, a następnie umieść ją w łaźni wodnej, aby się stopiła.
2. W tym czasie w małym rondlu zagotuj śmietanę i laskę cynamonu. Po ugotowaniu wyjmij patyk.
3. Wlej śmietanę do czekolady i delikatnie wymieszaj ruchami od dołu do góry. Najlepiej zrobić to drewnianą szpatułką. Ważny punkt! Nie możesz ubijać!
4. Włóż białka do osobnej miski i ubij z cukrem (lepiej dodać go w dwóch krokach). Ubij białka, aż osiągną miękkie szczyty - to też jest ważne.
5. Ubite białka wymieszać z masą czekoladowo-kremową-podobnie, delikatnymi ruchami od dołu do góry, szpatułką.

mus czekoladowy jest gotowy. Dodaj do niej mieszankę cynamonowo-jabłkową, wymieszaj. Teraz możesz zrobić montaż ciasta:

1. Na dnie dzielonej formy umieść koło pergaminu, na którym połóż ciasto.
2. Wlej połowę musu czekoladowego na ciasto.
3. Połóż drugie ciasto na musie. Nie możesz naciskać! Na wierzch wlej pozostały mus.
4. Przykryj przyszłe ciasto ostatnim ciastem, również bez naciskania.
5. Włóż formę do lodówki na 1 godzinę.

pozostaje tylko przygotować lukier:

1. W małym rondlu wymieszaj cukier i kakao.
2. Wlej mleko do mieszanki, umieść na małym ogniu i podgrzewaj, aż wszystkie kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Nie przestawaj przeszkadzać.
3. Włóż masło, trzymaj w ogniu, aż pojawią się bąbelki, ale nie musisz go doprowadzać do wrzenia!
4. Schłodzić lukier, aby był ciepły, ale nie gorący.

polej ciasto gotowym lukrem, udekoruj je według własnych upodobań i wstaw do lodówki na kolejną godzinę. Przed podaniem ciasta na stół należy go wyjąć z lodówki na co najmniej 20 minut - dzięki temu mus stanie się bardziej miękki.

smacznego i Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy