skład / składniki
metoda gotowania
wlej połowę mleka do szklanki, dodaj 2 łyżki masła. Rozpuść w kuchence mikrofalowej. Włóż kakao i dobrze wymieszaj. Na razie odłóż szklankę na bok.
wlej cukier do masła i ubij, aż będzie puszysty, a następnie dodaj żółtka do tej masy - po jednym na raz, dobrze ubijając za każdym razem. Teraz wlej mleko, dodaj wanilię. Ponownie dobrze ubij.
przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wprowadzaj mąkę do pozostałych składników, ubijając masę z małą prędkością. Następnie zwiększ prędkość. Ubijaj do uzyskania gładkości, aż ciasto będzie gęste.
odłóż jedną czwartą gotowego ciasta. Do reszty wlej mieszankę czekolady przygotowaną na początku. Ponownie ubij. Uformuj kulki z ciasta waniliowego i czekoladowego, pokrój je na pół.
Zwiń jedną część wanilii w warstwę. Można to zrobić między warstwami folii z tworzywa sztucznego. W dokładnie tej samej wielkości warstwie rozwałkuj jedną czekoladową część ciasta, połóż tę warstwę na wanilii. Zawiń obie warstwy w ciasną rolkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do ostygnięcia.
powtórz wszystko to samo z pozostałym ciastem. Niech oba półfabrykaty leżą w lodówce przez co najmniej pół godziny, a następnie należy je włożyć do zamrażarki. Zrób to ostrożnie, aby zachować kształt. Trzymaj puste miejsca w zamrażarce przez godzinę. Możesz również zamrozić ciasto (lub jego część) na później, jeśli planujesz później upiec ciasteczka.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Wyjmij puste miejsca z zamrażarki i pokrój w koła. Rozłóż je na blasze do pieczenia, Wyślij do piekarnika na 15-20 minut.
ciasteczka schłodź i podawaj. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g