Ślimak Ciasteczka

upiecz proste, ale oryginalne ciasteczka! Bardzo smaczne! Prosty przepis na pyszne i piękne ciasteczka. Powiedziałabym nawet, że świąteczna. Dużym plusem jest to, że ciasto można zamrozić i wykorzystać później. Na przykład przygotuj się z wyprzedzeniem na wydarzenie lub szybko upiecz smakołyk na herbatę, jeśli pojawią się nieplanowani goście.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 27 % 21 g
węglowodany 64 % 49 g
412 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

wlej połowę mleka do szklanki, dodaj 2 łyżki masła. Rozpuść w kuchence mikrofalowej. Włóż kakao i dobrze wymieszaj. Na razie odłóż szklankę na bok.

wlej cukier do masła i ubij, aż będzie puszysty, a następnie dodaj żółtka do tej masy - po jednym na raz, dobrze ubijając za każdym razem. Teraz wlej mleko, dodaj wanilię. Ponownie dobrze ubij.

przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wprowadzaj mąkę do pozostałych składników, ubijając masę z małą prędkością. Następnie zwiększ prędkość. Ubijaj do uzyskania gładkości, aż ciasto będzie gęste.

odłóż jedną czwartą gotowego ciasta. Do reszty wlej mieszankę czekolady przygotowaną na początku. Ponownie ubij. Uformuj kulki z ciasta waniliowego i czekoladowego, pokrój je na pół.

Zwiń jedną część wanilii w warstwę. Można to zrobić między warstwami folii z tworzywa sztucznego. W dokładnie tej samej wielkości warstwie rozwałkuj jedną czekoladową część ciasta, połóż tę warstwę na wanilii. Zawiń obie warstwy w ciasną rolkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki do ostygnięcia.

powtórz wszystko to samo z pozostałym ciastem. Niech oba półfabrykaty leżą w lodówce przez co najmniej pół godziny, a następnie należy je włożyć do zamrażarki. Zrób to ostrożnie, aby zachować kształt. Trzymaj puste miejsca w zamrażarce przez godzinę. Możesz również zamrozić ciasto (lub jego część) na później, jeśli planujesz później upiec ciasteczka.

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Wyjmij puste miejsca z zamrażarki i pokrój w koła. Rozłóż je na blasze do pieczenia, Wyślij do piekarnika na 15-20 minut.

ciasteczka schłodź i podawaj. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy