skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Mleczna dziewczyna? Wybierz gęste, smaczne mleko skondensowane od zaufanego producenta. Ciasto Zajęło mi standardową puszkę, ale pamiętaj, że zarówno waga, jak i ilość cukru, a konsystencja mogą się różnić w zależności od firmy i partii (być może będziesz musiał przetestować mleko skondensowane od kilku producentów na małych porcjach, aby zrozumieć, czy nadaje się do podobnego przepisu; nie bój się eksperymentować, a odniesiesz sukces).
Krok 2:
Lekko ubij jajka. Dodaj mleko skondensowane.
Krok 3:
Wszystko dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Krok 4:
Weź arkusz do pieczenia, narysuj okrąg. Mam 24 cm.i rozłóż 2-3 łyżki ciasta.
Krok 5:
Piecz przez 4 minuty w 200gr. Wyjmujemy i natychmiast odwracamy na inny arkusz i natychmiast usuwamy papier. Papier musi być dobrej jakości, w przeciwnym razie ciasta będą się kleić.
Krok 6:
Robimy to samo z resztą ciasta. Mam 6 ciast. Możesz podzielić ciasto na 6 równych części . Wtedy ciasta będą równe. Teraz, gdy ostygnie, weź mniejszy pierścień i odetnij krawędzie.
Krok 7:
Do kremu potrzebujemy skondensowanego mleka, śmietany 30%, cukru waniliowego i mascarpone. To najłatwiejszy przepis na krem wypełniający. Ale za to bardzo smaczne.
Krok 8:
Wszystko po prostu pomieszamy. Najpierw wymieszaj mascarpone trzepaczką, a następnie włącz mikser i ubij. Ubijaj, aż zgęstnieje. (Ale jeśli nie jesteś pewien swojej śmietany, musisz ją najpierw ubić, może nawet utrwalaczem, a następnie wymieszać z mascarpone i skondensowanym mlekiem)
Krok 9:
Połóż ciasto na podłożu i posmaruj kremem i tak dalej.
Krok 10:
Pokrywamy również wierzch ciasta tym kremem.
Krok 11:
Udekoruj do woli. Mam żurawinę, jagody, pęcherzycę.
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g