ciasto Mleczna dziewczyna z kremem mascarpone

pyszne, delikatne ciasto. Bardzo nadaje się do Nowego Roku. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze ciasto. Krem o smaku nadzienia! Spróbuj koniecznie. Wystarczy herbata lub kawa. Gratuluję wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 31 % 16 g
węglowodany 58 % 30 g
317 kcal
IG: 7 / 3 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Mleczna dziewczyna? Wybierz gęste, smaczne mleko skondensowane od zaufanego producenta. Ciasto Zajęło mi standardową puszkę, ale pamiętaj, że zarówno waga, jak i ilość cukru, a konsystencja mogą się różnić w zależności od firmy i partii (być może będziesz musiał przetestować mleko skondensowane od kilku producentów na małych porcjach, aby zrozumieć, czy nadaje się do podobnego przepisu; nie bój się eksperymentować, a odniesiesz sukces).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko ubij jajka. Dodaj mleko skondensowane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź arkusz do pieczenia, narysuj okrąg. Mam 24 cm.i rozłóż 2-3 łyżki ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piecz przez 4 minuty w 200gr. Wyjmujemy i natychmiast odwracamy na inny arkusz i natychmiast usuwamy papier. Papier musi być dobrej jakości, w przeciwnym razie ciasta będą się kleić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robimy to samo z resztą ciasta. Mam 6 ciast. Możesz podzielić ciasto na 6 równych części . Wtedy ciasta będą równe. Teraz, gdy ostygnie, weź mniejszy pierścień i odetnij krawędzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do kremu potrzebujemy skondensowanego mleka, śmietany 30%, cukru waniliowego i mascarpone. To najłatwiejszy przepis na krem wypełniający. Ale za to bardzo smaczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko po prostu pomieszamy. Najpierw wymieszaj mascarpone trzepaczką, a następnie włącz mikser i ubij. Ubijaj, aż zgęstnieje. (Ale jeśli nie jesteś pewien swojej śmietany, musisz ją najpierw ubić, może nawet utrwalaczem, a następnie wymieszać z mascarpone i skondensowanym mlekiem)

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż ciasto na podłożu i posmaruj kremem i tak dalej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrywamy również wierzch ciasta tym kremem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj do woli. Mam żurawinę, jagody, pęcherzycę.

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy