czekoladowy sernik królewski z kakao

pyszne, piękne, pachnące-łatwe i proste w przygotowaniu! Sernik czekoladowy nie bez powodu nazywa się królewskim-wygląda po prostu elegancko, ma bardzo udane połączenie delikatnego twarogu z ciastem czekoladowym i nie jest trudno go ugotować. Nadaje się na wakacje i rodzinne przyjęcie herbaciane. Spróbuj!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 54 % 25 g
245 kcal
IG: 8 / 8 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sernik czekoladowy? Zacznij od nadzienia twarogowego. Przygotuj dla niej wszystkie potrawy. Lepiej jest wziąć miękki twaróg (można go kupić w domu lub w sklepie), nie suchy, w przeciwnym razie ziarna będą odczuwalne w gotowym serniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy, aż będą gładkie. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij mikserem do uzyskania gładkości. Dodaj semolinę i jeszcze raz ubij. Pozostaw nadzienie, aby semolina miała czas na pęcznienie. Na razie zrobimy test.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj wszystkie produkty do ciasta. Śmietana i masło powinny być wysokiej jakości, zawartość tłuszczu nie ma większego znaczenia. Wziąłem śmietanę 20% i masło 82,5%. Roztop masło w dowolny dogodny sposób i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W dużym pojemniku z wysokimi bokami ubij jajka z cukrem mikserem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, sodę i stopione masło. Ubijaj do uzyskania gładkości. W razie potrzeby możesz dodać startą skórkę z 1 cytryny do nadzienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę razem z kakao. To ważny punkt: w ten sposób mąka zostanie nasycona tlenem, a wypieki będą bardziej przewiewne, aw kakao unikniemy grudek, a ciasto będzie bardziej jednorodne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W małych porcjach wsyp mąkę z kakao do ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Powinno zrobić gęste ciasto czekoladowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej ciasto do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia o średnicy 22-24 cm, spłaszcz. Umieść nadzienie twarogowe na środku. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 40-50 minut. Ważne jest, aby nie otwierać drzwi w ciągu pierwszych 30 minut. Ponieważ ciasto jest biszkoptowe i może nie rosnąć dobrze. Również w procesie pieczenia nadzienie może się bardzo podnieść. Nie musisz się tego bać. Stopniowo spadnie po wyłączeniu piekarnika.

ten sernik można również gotować w multicookerze: w tym celu posmaruj miskę multicookera roztopionym masłem i wlej do niego najpierw ciasto czekoladowe, a następnie umieść nadzienie twarogowe na środku. Piec w trybie "Pieczenia" przez 1 godzinę i 40 minut. Po zakończeniu nie otwieraj pokrywki, odstaw ciasto na 5-10 minut. Sernik jest bardzo łatwy do wyjęcia z miski, nie pali się.
podałem sernik z sosem czekoladowym: w 1,5 szklanki mleka dodaj 2 łyżki. kakao, 2-3 łyżki. cukier, wymieszaj i umieść na małym ogniu. Dodaj 1 łyżkę. mąka i mieszając doprowadzić sos do zgęstnienia.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy