skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sernik czekoladowy? Zacznij od nadzienia twarogowego. Przygotuj dla niej wszystkie potrawy. Lepiej jest wziąć miękki twaróg (można go kupić w domu lub w sklepie), nie suchy, w przeciwnym razie ziarna będą odczuwalne w gotowym serniku.
Krok 2:
W misce połącz twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy, aż będą gładkie. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań.
Krok 3:
Ubij mikserem do uzyskania gładkości. Dodaj semolinę i jeszcze raz ubij. Pozostaw nadzienie, aby semolina miała czas na pęcznienie. Na razie zrobimy test.
Krok 4:
Przygotuj wszystkie produkty do ciasta. Śmietana i masło powinny być wysokiej jakości, zawartość tłuszczu nie ma większego znaczenia. Wziąłem śmietanę 20% i masło 82,5%. Roztop masło w dowolny dogodny sposób i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 5:
W dużym pojemniku z wysokimi bokami ubij jajka z cukrem mikserem.
Krok 6:
Dodaj śmietanę, sodę i stopione masło. Ubijaj do uzyskania gładkości. W razie potrzeby możesz dodać startą skórkę z 1 cytryny do nadzienia.
Krok 7:
Przesiej mąkę razem z kakao. To ważny punkt: w ten sposób mąka zostanie nasycona tlenem, a wypieki będą bardziej przewiewne, aw kakao unikniemy grudek, a ciasto będzie bardziej jednorodne.
Krok 8:
W małych porcjach wsyp mąkę z kakao do ciasta.
Krok 9:
Powinno zrobić gęste ciasto czekoladowe.
Krok 10:
Wlej ciasto do wysmarowanej masłem Formy do pieczenia o średnicy 22-24 cm, spłaszcz. Umieść nadzienie twarogowe na środku. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 40-50 minut. Ważne jest, aby nie otwierać drzwi w ciągu pierwszych 30 minut. Ponieważ ciasto jest biszkoptowe i może nie rosnąć dobrze. Również w procesie pieczenia nadzienie może się bardzo podnieść. Nie musisz się tego bać. Stopniowo spadnie po wyłączeniu piekarnika.
ten sernik można również gotować w multicookerze: w tym celu posmaruj miskę multicookera roztopionym masłem i wlej do niego najpierw ciasto czekoladowe, a następnie umieść nadzienie twarogowe na środku. Piec w trybie "Pieczenia" przez 1 godzinę i 40 minut. Po zakończeniu nie otwieraj pokrywki, odstaw ciasto na 5-10 minut. Sernik jest bardzo łatwy do wyjęcia z miski, nie pali się.
podałem sernik z sosem czekoladowym: w 1,5 szklanki mleka dodaj 2 łyżki. kakao, 2-3 łyżki. cukier, wymieszaj i umieść na małym ogniu. Dodaj 1 łyżkę. mąka i mieszając doprowadzić sos do zgęstnienia.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g