Bułgarska szarlotka

gotowany lżejszy niż lekki, spożywany szybciej niż szybki. To ciasto jest tak proste i szybkie, że poradzi sobie z nim nawet dziecko. Kiedyś robiłam to ciasto, pocierając na wierzchu paczkę masła. Ciasto okazało się smaczne, ale tłuste. Tym razem zalała mlekiem. Poręczył równie soczysty, ale mniej kaloryczny. Jabłka lepiej używać słodko-kwaśnych, im bardziej soczyste, tym lepiej. Podczas pocierania Nie spuszczaj wydzielającego się soku. Sprawi, że nadzienie będzie bardziej soczyste.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 89 % 34 g
158 kcal
IG: 21 / 24 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułgarską szarlotkę? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z mąki, kaszy manny, cukru i proszku do pieczenia przygotuj suchą mieszankę. Podziel go na 3 równe części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Farsz. Wolę jabłka słodko-kwaśne, ale możesz wybrać dowolne, koncentrując się na swoim smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka umyj, obierz, usuń rdzeń i zetrzyj na grubej tarce. Jeśli miód jest kandyzowany-stop.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem. Jeśli wybierzesz Okrągły kształt, najlepiej o średnicy 22 cm, posmaruj pergamin i boki formy masłem. Wlej pierwszą część ciasta na dno formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż połowę startych jabłek równomiernie na wierzchu, posyp ½ łyżki cynamonu, polej 1 łyżką miodu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powtórz warstwy. Posyp wierzch ciasta pozostałą suchą mieszanką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp ciasto mlekiem. Nożem przebij ciasto od góry do dołu, aby mleko nasyciło wszystkie warstwy. Piec ciasto przez 40-45 minut w 180°C.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto całkowicie schłodzić w formie, a dopiero potem można je wyjąć z formy i pokroić na kawałki.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy