skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułgarską szarlotkę? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Z mąki, kaszy manny, cukru i proszku do pieczenia przygotuj suchą mieszankę. Podziel go na 3 równe części.
Krok 3:
Farsz. Wolę jabłka słodko-kwaśne, ale możesz wybrać dowolne, koncentrując się na swoim smaku.
Krok 4:
Jabłka umyj, obierz, usuń rdzeń i zetrzyj na grubej tarce. Jeśli miód jest kandyzowany-stop.
Krok 5:
Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem. Jeśli wybierzesz Okrągły kształt, najlepiej o średnicy 22 cm, posmaruj pergamin i boki formy masłem. Wlej pierwszą część ciasta na dno formy.
Krok 6:
Rozłóż połowę startych jabłek równomiernie na wierzchu, posyp ½ łyżki cynamonu, polej 1 łyżką miodu.
Krok 7:
Powtórz warstwy. Posyp wierzch ciasta pozostałą suchą mieszanką.
Krok 8:
Posyp ciasto mlekiem. Nożem przebij ciasto od góry do dołu, aby mleko nasyciło wszystkie warstwy. Piec ciasto przez 40-45 minut w 180°C.
Krok 9:
Gotowe ciasto całkowicie schłodzić w formie, a dopiero potem można je wyjąć z formy i pokroić na kawałki.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g