skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których potrzebujemy
Krok 2:
Przede wszystkim musisz dodać sodę do pojemnika z dżemem porzeczkowym, dobrze wymieszać i pozostawić na 10-15 minut. Weź pojemnik wyżej, ponieważ następuje gwałtowna reakcja, a dżem zaczyna aktywnie rosnąć.
Krok 3:
Ubij jajka w osobnej misce i dokładnie wymieszaj z cukrem i szczyptą soli.
Krok 4:
Następnie wlej dżem, dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Następnie dodaj kefir i ponownie wymieszaj.
Krok 6:
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Następnie przenieś ciasto do przygotowanej formy (natłuszczonej, posypanej mąką) i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto pieczełem przez 45 minut.
Krok 7:
Tak wygląda gotowe ciasto. Ostrożnie wyjmij go z formy.
Krok 8:
Postanowiłem posypać go cukrem pudrem i udekorować plasterkami czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Niektóre gospodynie domowe pokrywają go lukrem. Ale nawet bez dekoracji jest dobry. Przygotuj mewy-kawę i poczęstuj się tym wspaniałym przysmakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g