ciasto z dżemem porzeczkowym na kefirze

bardzo smaczny przepis na najdelikatniejsze ciasto z kategorii goście na wyciągnięcie ręki . Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto. Piecze się dłużej niż gotuje. Robienie tego to przyjemność. Dzieci mogą uczestniczyć w jego przygotowaniu dla Zabawy. Ciasto w tym cieście jest dobrze upieczone, delikatne, miękkie w środku i chrupiące. Ten przepis jest jednym z tych, które zawsze się pojawiają. Smak ciasta jest bardzo przyjemny, z lekką kwaskowatością, a zapach jest porzeczkowy. Ci, którzy próbują go po raz pierwszy, zastanawiają się, co jest w cieście - kakao lub miód, a co to za jagody - ciemne rodzynki lub inne (to porzeczka wprowadza ich w błąd) :))) Ten przepis jest również doskonałym przypadkiem użycia kefiru lub zsiadłego mleka stojącego w lodówce. Zdarza się również, że dżem jest kandyzowany iw tej formie nie ma ochoty go jeść. Nic, będzie idealnie pasować do tego ciasta!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 88 % 52 g
235 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których potrzebujemy

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim musisz dodać sodę do pojemnika z dżemem porzeczkowym, dobrze wymieszać i pozostawić na 10-15 minut. Weź pojemnik wyżej, ponieważ następuje gwałtowna reakcja, a dżem zaczyna aktywnie rosnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka w osobnej misce i dokładnie wymieszaj z cukrem i szczyptą soli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej dżem, dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj kefir i ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W małych porcjach dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Następnie przenieś ciasto do przygotowanej formy (natłuszczonej, posypanej mąką) i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto pieczełem przez 45 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tak wygląda gotowe ciasto. Ostrożnie wyjmij go z formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Postanowiłem posypać go cukrem pudrem i udekorować plasterkami czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Niektóre gospodynie domowe pokrywają go lukrem. Ale nawet bez dekoracji jest dobry. Przygotuj mewy-kawę i poczęstuj się tym wspaniałym przysmakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy