Ciasto Josephine

bardzo smaczne ciasto, jak sklepowe, tylko zrobione w domu! Ulubione ciasto, przygotowane samodzielnie, bez żadnych szkodliwych dodatków... Co może być lepszego? Spróbuj, ciasto jest niesamowicie smaczne, przypomina nieco & quot; Napoleon & quot;, tylko bardziej wytrawne - jak oryginał z " Luciano".
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 42 % 30 g
węglowodany 50 % 36 g
429 kcal
IG: 3 / 6 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h 10 min

1. Przesiej mąkę do dużej miski.

2. Schłodzoną margarynę pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na grubej tarce.

3. Zmiel mąkę margaryną. Powinieneś dostać duże okruchy.

4. Wlej ocet do osobnego pojemnika, dodaj do niego wodę (aby razem zrobić około dwóch trzecich szklanki), sól i wymieszaj. Wlać powstałą mieszaninę do miski z margaryną i mąką.

5. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę (lub odwrotnie-płyn). Ciasto nie powinno być zbyt strome, miękkie, dość elastyczne, bardzo lekko lepkie.

6. Gotowe ciasto podzielić na 4 części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

7. W międzyczasie przygotuj krem. Pokrój masło w kostkę, włóż do odpowiedniej miski i ubij mikserem. Dodaj skondensowane mleko i śmietanę, kontynuuj ubijanie. Orzechy włoskie usmażyć, drobno posiekać, dodać do śmietany i wymieszać.

8. Wyjmij 1 część ciasta, podziel na pół. Jedną połowę rozwałkuj na cienki naleśnik o grubości 2 mm. Wytnij równe koło. Przebij go widelcem na obwodzie.

9. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, który należy lekko nasmarować olejem roślinnym. Połóż naleśnik na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut. Połóż też kawałki do pieczenia.

10. Zrób to samo z pozostałym ciastem, w sumie powinno być 8-10 ciast.

11. Pokrusz upieczone kawałki ciasta.

12. Posmaruj każde ciasto dwiema łyżkami kremu, układając ciasta w pięknym naczyniu jeden na drugim. Krawędzie ciast powinny być obficie nasmarowane. Górny rozmaz nie jest konieczny. Pozostaw przyszłe ciasto w temperaturze pokojowej na 40 minut.

13. W misce ubij białko z cukrem w pianę.

14. Ciasta nasmarowane kremem, gdy czas mija, należy mocno docisnąć na wierzchu, na przykład deską do krojenia. Jest to konieczne, aby ciasto stało się gęste.

15. Posmaruj górne ciasto kremem przygotowanym w punkcie 13, udekoruj boki ciasta, obficie posypując okruchami.

16. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Za jego pomocą utwórz na powierzchni ciasta wzór przypominający dekorację oryginalnej lucjanowskiej "Józefiny", posyp część ciasta wiórkami kokosowymi. Na czekoladę ułóż marmoladę.

17. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na jeden dzień.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal / 100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal / 100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal / 100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g

Podobne przepisy