skład / składniki
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do dużej miski.
2. Schłodzoną margarynę pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na grubej tarce.
3. Zmiel mąkę margaryną. Powinieneś dostać duże okruchy.
4. Wlej ocet do osobnego pojemnika, dodaj do niego wodę (aby razem zrobić około dwóch trzecich szklanki), sól i wymieszaj. Wlać powstałą mieszaninę do miski z margaryną i mąką.
5. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj mąkę (lub odwrotnie-płyn). Ciasto nie powinno być zbyt strome, miękkie, dość elastyczne, bardzo lekko lepkie.
6. Gotowe ciasto podzielić na 4 części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
7. W międzyczasie przygotuj krem. Pokrój masło w kostkę, włóż do odpowiedniej miski i ubij mikserem. Dodaj skondensowane mleko i śmietanę, kontynuuj ubijanie. Orzechy włoskie usmażyć, drobno posiekać, dodać do śmietany i wymieszać.
8. Wyjmij 1 część ciasta, podziel na pół. Jedną połowę rozwałkuj na cienki naleśnik o grubości 2 mm. Wytnij równe koło. Przebij go widelcem na obwodzie.
9. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, który należy lekko nasmarować olejem roślinnym. Połóż naleśnik na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut. Połóż też kawałki do pieczenia.
10. Zrób to samo z pozostałym ciastem, w sumie powinno być 8-10 ciast.
11. Pokrusz upieczone kawałki ciasta.
12. Posmaruj każde ciasto dwiema łyżkami kremu, układając ciasta w pięknym naczyniu jeden na drugim. Krawędzie ciast powinny być obficie nasmarowane. Górny rozmaz nie jest konieczny. Pozostaw przyszłe ciasto w temperaturze pokojowej na 40 minut.
13. W misce ubij białko z cukrem w pianę.
14. Ciasta nasmarowane kremem, gdy czas mija, należy mocno docisnąć na wierzchu, na przykład deską do krojenia. Jest to konieczne, aby ciasto stało się gęste.
15. Posmaruj górne ciasto kremem przygotowanym w punkcie 13, udekoruj boki ciasta, obficie posypując okruchami.
16. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Za jego pomocą utwórz na powierzchni ciasta wzór przypominający dekorację oryginalnej lucjanowskiej "Józefiny", posyp część ciasta wiórkami kokosowymi. Na czekoladę ułóż marmoladę.
17. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na jeden dzień.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal / 100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal / 100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal / 100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g