skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie powiem Ci, jak konserwować kawior z buraków na zimę. Będziemy potrzebować produktów wymienionych na liście.
Krok 2:
Buraki, marchewki i cebulę obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub przewijamy w robocie kuchennym.
Krok 3:
Wszystko bardzo dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Powstałą masę warzywną przenosimy na arkusz lub do formy, dokręcamy folią i dusimy w niezbyt gorącym piekarniku przez półtorej lub dwie godziny.
Krok 5:
Następnie masę rozprowadzamy na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym, dodajemy sól i pieprz i smażymy na małym ogniu, ciągle mieszając, przez kolejne 30-40 minut.
Krok 6:
Następnie dodaj pomidory obrane i pokrojone w kostkę oraz ocet. Smażyć przez kolejne 10-15 minut. Aby łatwo obrać pomidory, musisz wykonać nacięcie w kształcie krzyża na dnie każdego i zalać pomidory wrzącą wodą. Po tej prostej procedurze skóra łatwo oddzieli się od miazgi.
Krok 7:
Gotowy kawior wkładamy do suchych sterylizowanych słoików, przykrywamy pokrywkami i sterylizujemy w łaźni parowej. Półlitrowe puszki-piętnaście minut, litrowe-dwadzieścia minut.
Krok 8:
Zwijamy pokrywki, odwracamy słoiki szyjką i owijamy kocem, aby powoli ostygły. Nie zapomnij zostawić trochę na próbę!
warzywa, których użyliśmy w tym przepisie, sprawiają, że danie jest witaminowe i bardzo zdrowe dla organizmu. Taki kawior można wytwarzać nie tylko latem, ale także w każdym innym sezonie, ponieważ buraki są sprzedawane w sklepach warzywnych i spożywczych, a także w supermarketach przez cały rok. Więc nie martw się, jeśli nagle latem lub wczesną jesienią nie zdążyłeś zrobić takiego przygotowania, zawsze możesz nadrobić zaległości. Zwykle zamykam kilka słoików latem, ale potem uzupełniam zapasy w dogodnym dla siebie czasie. Taki kawior lubię ja i moi krewni, jemy go po prostu lub gotujemy na jego podstawie Barszcz. Bezmięsna wersja niskokalorycznego dania dla miłośników przekąsek warzywnych. Zaskakująco smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g