kawior z buraków na zimę

dla prawdziwych smakoszy! Bardzo prosty przepis na kawior z buraków! Ta sałatka może pomóc na czczo, jako podstawa chudego barszczu, może być stosowana jako dodatek do mięsa i jako niezależny posiłek. Jest bardzo korzystny dla trawienia. Buraki oczyszczają również krew i pomagają odmłodzić organizm.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 61 % 14 g
węglowodany 35 % 8 g
160 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie powiem Ci, jak konserwować kawior z buraków na zimę. Będziemy potrzebować produktów wymienionych na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Buraki, marchewki i cebulę obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub przewijamy w robocie kuchennym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko bardzo dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powstałą masę warzywną przenosimy na arkusz lub do formy, dokręcamy folią i dusimy w niezbyt gorącym piekarniku przez półtorej lub dwie godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie masę rozprowadzamy na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym, dodajemy sól i pieprz i smażymy na małym ogniu, ciągle mieszając, przez kolejne 30-40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj pomidory obrane i pokrojone w kostkę oraz ocet. Smażyć przez kolejne 10-15 minut. Aby łatwo obrać pomidory, musisz wykonać nacięcie w kształcie krzyża na dnie każdego i zalać pomidory wrzącą wodą. Po tej prostej procedurze skóra łatwo oddzieli się od miazgi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowy kawior wkładamy do suchych sterylizowanych słoików, przykrywamy pokrywkami i sterylizujemy w łaźni parowej. Półlitrowe puszki-piętnaście minut, litrowe-dwadzieścia minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwijamy pokrywki, odwracamy słoiki szyjką i owijamy kocem, aby powoli ostygły. Nie zapomnij zostawić trochę na próbę!

warzywa, których użyliśmy w tym przepisie, sprawiają, że danie jest witaminowe i bardzo zdrowe dla organizmu. Taki kawior można wytwarzać nie tylko latem, ale także w każdym innym sezonie, ponieważ buraki są sprzedawane w sklepach warzywnych i spożywczych, a także w supermarketach przez cały rok. Więc nie martw się, jeśli nagle latem lub wczesną jesienią nie zdążyłeś zrobić takiego przygotowania, zawsze możesz nadrobić zaległości. Zwykle zamykam kilka słoików latem, ale potem uzupełniam zapasy w dogodnym dla siebie czasie. Taki kawior lubię ja i moi krewni, jemy go po prostu lub gotujemy na jego podstawie Barszcz. Bezmięsna wersja niskokalorycznego dania dla miłośników przekąsek warzywnych. Zaskakująco smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy