skład / składniki
metoda gotowania
Zacznijmy od biszkoptu. Ugotujemy to w ten sposób:
1. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka ze 100 g cukru na biało.
2. Ubij białka na szczyty, dodaj resztę cukru i ubij, aż będą gęste.
3. Ubite białka i żółtka wymieszać razem.
4. Suche składniki również wymieszać i przesiać do mieszanki jajecznej.
5. Zagnieść ciasto łyżką do uzyskania gładkości, ruchami od góry do dołu, nasycając je powietrzem.
6. Weź naczynie do pieczenia o średnicy około 20 cm, posmaruj ze wszystkich stron olejem i posyp mąką. Wlać ciasto do formy.
7. Piec biszkopt przez 25 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza.
podczas pieczenia biszkoptu zajmijmy się kremem:
1. Zagotuj syrop z mleka i cukru. Aby to zrobić, podgrzej mleko, wlej do niego cukier i mieszając, upewnij się, że wszystkie kryształy się rozpuszczą. Następnie gotowy syrop należy wlać do miski, przykryć folią i ostudzić.
2. Ubij masło w temperaturze pokojowej, aż będzie jasne.
3. Następnie stopniowo dodawaj syrop, nie przestając ubijać.
4. Następnie dodaj koniak i ubij jeszcze trochę, aż będzie gładki. Podziel krem na trzy części - jedną małą część do dekoracji i dwie mniej więcej równe części do nadzienia i polewy. Część przeznaczoną do nadzienia wymieszać z owocami.
montaż ciasta:
1. Pokrój biszkopt na trzy ciasta.
2. Posmaruj dolne ciasto cienką warstwą kremu na wierzchu, aby związać okruchy herbatników. Następnie rozłóż połowę kremu z owocami w równej warstwie. Przykryj wszystko średnim ciastem.
3. Średnie ciasto również posmarować cienką warstwą kremu na wierzchu i równomiernie ułożyć drugą połowę kremu z owocami. I połóż górne ciasto na wierzchu.
4. Posmaruj ciasto równomiernie na wierzchu i boku kremem zarezerwowanym specjalnie do tego celu. Podczas grillowania ciasto można przechowywać w lodówce.
teraz możesz przejść do przygotowania dekoracji ciasta.
najpierw ugotuj kruszonkę z grilla:
1. Obierz orzechy i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut. Rozdrobnić.
2. Połącz cukier z wodą i mieszając zagotuj na umiarkowanym ogniu.
3. Gotuj przez około siedem minut, aż się karmelizuje. Sprawdzenie jest bardzo proste-zdejmij patelnię z ognia i upuść zawartość z łyżki na lód. Gotowy karmel dostanie się do chrupiącej masy i nie przyklei się do zębów.
4. Wlej posiekane orzechy do rondla z gotowym karmelem, szybko wymieszaj i wlej wszystko na pergamin. Pozostawić do zamrożenia.
5. Zmiel zamrożony grill na okruchy 3-5 mm.
gotowanie dekoracji kremowych i czekoladowych:
1. Pomaluj część kremu do dekoracji do pożądanego żółtego koloru.
2. Rozpuść czekoladę i użyj kornetu, aby narysować płatki roztopionej czekolady, a nie pergamin. Pozostawić do zamrożenia.
przejdź bezpośrednio do dekoracji ciasta:
1. Obficie posyp ciasto kruszonką grillową, aby krem nie był widoczny.
2. Zabarwiony kremem za pomocą torby do gotowania usuń kwiat na wierzchu ciasta. Udekoruj zamrożonymi płatkami czekolady.
ciasto jest gotowe, można je podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce do czasu podania.
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g