migdały z miodem

pyszne, pożywne, jasne! Przekąska lub zdrowa przekąska! Przygotowanie migdałów z miodem nie jest trudne i szybkie, a okazuje się nie tylko bardzo smaczne, ale także pożywne, zdrowe. A jeśli uzupełnisz orzechy rozmarynem, smak staje się jeszcze ciekawszy i jaśniejszy. Takie orzechy można podawać jako przekąskę na przyjaznej imprezie lub można je przechowywać jako zdrową przekąskę między posiłkami w ciągu dnia.
GildaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 15 g
tłuszcze 58 % 49 g
węglowodany 24 % 20 g
582 kcal
IG: 55 / 0 / 45

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 190 stopni Celsjusza. Przykryj blachę do pieczenia arkuszem pergaminu do pieczenia.

2. Umieść miód w misce o odpowiedniej wielkości. Co najlepsze, jeśli jest płynny, kandyzowany miód należy najpierw stopić w łaźni wodnej. Do miodu dodajemy ghee, które również należy najpierw stopić i ostudzić. Mieszać.

3. Następnie dodaj suszony rozmaryn do miski z miodem i olejem, pocierając go palcami. Pocieranie przyczyni się do tego, że rozmaryn w pełni otworzy swój zapach. Jeśli używasz świeżego rozmarynu, najpierw musisz go drobno posiekać. Ponownie wszystko wymieszaj.

4. Teraz wlej wskazaną ilość brązowego cukru i soli morskiej do miski z pozostałymi składnikami, wszystko dobrze wymieszaj.

5. Umyj migdały, a następnie osusz ręcznikami papierowymi, osuszając nadmiar wilgoci. Rozłóż migdały w misce, wymieszaj wszystko, aby mieszanina była równomiernie rozprowadzona na orzechach.

6. Rozłóż orzechy w aromatycznej mieszance na wyłożonej blasze do pieczenia. Następnie wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 6 minut. Otwórz piekarnik, wymieszaj orzechy i trzymaj je w piekarniku przez kolejne 6 minut. Kiedy minie ten czas, ponownie mieszamy orzechy i wysyłamy je do piekarnika na kolejne 4 minuty. Ważne jest, aby uważnie obserwować orzechy, zwłaszcza jeśli piekarnik ma tendencję do bardzo silnego nagrzewania się i nie ma możliwości dokładnego monitorowania temperatury. Rozgotowane orzechy mogą być gorzkie, więc nie możesz na to pozwolić.

7. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i pozwól orzechom ostygnąć na niej przez 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy schłodzone orzechy. Smakujemy i, jeśli to konieczne, dodajemy trochę więcej soli morskiej, po prostu posypując nią migdały na wierzchu.

8. Przenieś schłodzone orzechy do hermetycznego pojemnika. Migdały doskonale przechowują się przez tydzień w pojemniku w lodówce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy