Charlotte z borówkami

bardzo smaczne ze szklanką ciepłego mleka! Ta jesień jest bogata w borówki i żurawinę. Zwykle nie robię zbyt wiele z borówkami-jej smak jest specyficzny. Ale w tym roku borówki brusznicy są niesamowicie słodkie. Bez swojej charakterystycznej goryczki. Gotowanie z takich jagód to przyjemność. Dzielę się przepisem na pyszną Charlotte z borówkami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 83 % 43 g
223 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować Charlotte z borówkami, potrzebujemy: mąki, cukru, jajek (dużych); proszek do pieczenia i borówki brusznicy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sortuj borówki brusznicy, usuń wszystkie gałązki, liście, umyj i osusz jagody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce połącz jajka i cukier. Jeśli jajka są duże, wystarczą 3 jajka, jeśli są małe, lepiej wziąć 4.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij mikserem, aż będzie puszysty. Ubijanie jajek przez bardzo długi czas nie jest tego warte. Jeśli jajka zostaną ponownie ubite, biszkopt nie wzrośnie. Masa powinna rozjaśnić, ale zachować żółtawy odcień. Całkowicie biała masa jest oznaką przebitych jaj, z których uciekło całe powietrze. W takim przypadku biszkopt nie wzrośnie i nie będzie bujny nawet z proszkiem do pieczenia. Prawidłowo ubite jajka są jak na zdjęciu-masa wzrosła 3 razy, jasnożółta, na powierzchni jest wiele bąbelków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i Dodaj części do ciasta. Dodaję całą mąkę na raz, ale stopniowo mieszam mikserem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj mąkę mikserem na niskich obrotach. Ponieważ jeśli bijemy na wysokim poziomie, możemy niezauważalnie pokonać jajka, a ciasto okaże się zbyt gęste i pozbawione powietrza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej borówki brusznicy do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką, starając się równomiernie rozprowadzić jagody na cieście, a jednocześnie nie stłumić ich.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia (Ø 20-22 cm) ułożyć ciasto. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut. I jeszcze 10 minut odstaw ciasto do schłodzonego piekarnika. Przez pierwsze 35 minut lepiej nie otwierać drzwi piekarnika, w przeciwnym razie ciastko odpadnie. Na powierzchni gotowego ciasta powinna pojawić się chrupiąca, krucha skorupa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy i pokrój na kawałki. Smacznego!

borówki zawierają węglowodany, przydatne kwasy organiczne (cytrynowy, salicylowy, jabłkowy itp.), pektyny, karoten, garbniki, witaminy A, C, E. w jagodach do 10-15% cukrów (glukoza, sacharoza, fruktoza), a także potas, wapń, magnez, mangan, żelazo i fosfor. Ze względu na dużą ilość kwasu benzoesowego jagody borówki brusznicy są dobrze zachowane i mają właściwości konserwujące. Liście borówki brusznicy zawierają garbniki, arbutynę, hydrochinon, taninę i kwasy karboksylowe. Również kwas galusowy, chinowy, winowy i witamina C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka - 43   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy