turecka Samsa

świeże wypieki z ziemniakami i mięsem-idealne na śniadanie! Samsa turecka to na pierwszy rzut oka oryginalne, ale bardzo łatwe do przygotowania danie. Przygotowane wieczorem ciasto zachwyci rodzinę niesamowitymi aromatami domowych wypieków rano. Klasyczne połączenie nadzienia mięsnego i ziemniaczanego można urozmaicić serem lub warzywami według własnych upodobań.
Amaliya-mamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 46 % 23 g
węglowodany 38 % 19 g
314 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

ciasto samsy można przygotować bezpośrednio przed pieczeniem lub wcześniej. Jeśli wyrabiasz wieczorem i zostawiasz ciasto w lodówce, możesz spodziewać się szybkiego śniadania następnego ranka. Gotowe ciasto można przechowywać przez kilka dni w lodówce, a także przez długi czas w zamrażarce.

aby przygotować ciasto, wlej całą mąkę do głębokiej miski na raz, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Margarynę (lub masło) wyjmujemy z lodówki i wcieramy na tor od razu w mąkę. Nie powinieneś zaczynać wcierać w talerz, a następnie próbować go przenieść - margaryna zacznie się topić i będzie problematyczna, aby dodać ją do mąki.

widelcem lub rękami pocieramy margarynę mąką, aż powstanie drobny okruch. Dodaj śmietanę i zagniataj ciasto. Na początku może dość mocno przylegać do dłoni, ale w procesie ugniatania stanie się gładki i elastyczny. Zbieramy gotowe ciasto w kulkę, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

przygotowanie nadzienia. Pokrój ziemniaki i cebulę w drobną kostkę. Włóż mięso mielone do głębokiej miski, dodaj posiekane warzywa, olej roślinny, sól, pieprz, zira i inne przyprawy według uznania. Dobrze wymieszaj, aby warzywa były równomiernie rozłożone na farszu. Tworzymy małe podłużne kotlety.

podczas przygotowywania nadzienia ciasto zdążyło odpocząć i było gotowe do dalszej pracy. Wyjmujemy go z lodówki, cienko zwijamy i kroimy w paski. Możesz to zrobić zwykłym nożem lub możesz użyć specjalnych kręconych. Bierzemy kotlet i owijamy go spiralnym paskiem ciasta.

połóż samsę na blasze wyłożonej papierem, posmaruj żółtkiem i posyp sezamem. Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

podawaj na gorąco ze śmietaną, sosem lub po prostu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy