skład / składniki
metoda gotowania
ciasto samsy można przygotować bezpośrednio przed pieczeniem lub wcześniej. Jeśli wyrabiasz wieczorem i zostawiasz ciasto w lodówce, możesz spodziewać się szybkiego śniadania następnego ranka. Gotowe ciasto można przechowywać przez kilka dni w lodówce, a także przez długi czas w zamrażarce.
aby przygotować ciasto, wlej całą mąkę do głębokiej miski na raz, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Margarynę (lub masło) wyjmujemy z lodówki i wcieramy na tor od razu w mąkę. Nie powinieneś zaczynać wcierać w talerz, a następnie próbować go przenieść - margaryna zacznie się topić i będzie problematyczna, aby dodać ją do mąki.
widelcem lub rękami pocieramy margarynę mąką, aż powstanie drobny okruch. Dodaj śmietanę i zagniataj ciasto. Na początku może dość mocno przylegać do dłoni, ale w procesie ugniatania stanie się gładki i elastyczny. Zbieramy gotowe ciasto w kulkę, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
przygotowanie nadzienia. Pokrój ziemniaki i cebulę w drobną kostkę. Włóż mięso mielone do głębokiej miski, dodaj posiekane warzywa, olej roślinny, sól, pieprz, zira i inne przyprawy według uznania. Dobrze wymieszaj, aby warzywa były równomiernie rozłożone na farszu. Tworzymy małe podłużne kotlety.
podczas przygotowywania nadzienia ciasto zdążyło odpocząć i było gotowe do dalszej pracy. Wyjmujemy go z lodówki, cienko zwijamy i kroimy w paski. Możesz to zrobić zwykłym nożem lub możesz użyć specjalnych kręconych. Bierzemy kotlet i owijamy go spiralnym paskiem ciasta.
połóż samsę na blasze wyłożonej papierem, posmaruj żółtkiem i posyp sezamem. Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
podawaj na gorąco ze śmietaną, sosem lub po prostu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g