kruche z czosnkiem

Jak można zrobić pyszne fajne w domu? Chrupnięcie, smak, aromat! Bardzo prosta przekąska z chleba. Jednocześnie okazuje się apetyczny i pachnący wyglądem i smakiem. Tosty, chrupiące kromki chleba mogą być wspaniałym dodatkiem do różnych potraw. Twoje zwierzęta pożerają je z przyjemnością i po prostu.
Ksyusha Rado-LuboAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 37 % 25 g
węglowodany 54 % 36 g
403 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Jaki chleb będzie odpowiedni? Możesz zrobić krutony z białego chleba domowego lub tostera, francuskiej bagietki (lepiej, jeśli produkty piekarnicze nie są bardzo świeże). Wcześniej wyjmij roztopione masło z lodówki, aby się stopiło. Lub rozpuść go w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój chleb w drobną kostkę (około 1 cm). Jeśli skórka jest twarda, lepiej ją odciąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek. Drobno posiekaj ząbki nożem lub przełóż je przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W odpowiednim pojemniku połącz ghee i czosnek. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj suche przyprawy. Użyłem Uzbeckiej mieszanki, która zawiera kurkumę, czerwoną paprykę, Zira, sumak, berberys. Możesz wziąć dowolne inne przyprawy według własnych upodobań, takie jak przyprawione zioła prowansalskie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj mieszaninę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż równomiernie kostki chleba na blasze do pieczenia. Nie musisz go wcześniej smarować. Ale możesz przykryć blachę do pieczenia pergaminem lub matą silikonową, aby łatwiej było ją umyć po ugotowaniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Porcjami równomiernie polej przyszłe kruche mieszanką masła i czosnku. Wymieszaj, aby pokryć je ze wszystkich stron aromatyczną mieszanką olejków. Wcześniej (10-15 minut przed gotowaniem) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wypiekać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po około 5 minutach, gdy kruche na wierzchu staną się złote, wymieszaj je, aby uzyskać równomierne wysmażenie. Następnie włóż blachę do pieczenia z powrotem do piekarnika, aby grzanki zrumieniły się również po drugiej stronie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij formę z plasterkami chleba z piekarnika. Posyp je solą do smaku. Pozwól im ostygnąć. Niektóre strome mogą być nadal miękkie – dotrą po ochłodzeniu. Najważniejsze jest, aby nie wysuszyć ich w piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jak przechowywać fajne rzeczy? Po całkowitym ostygnięciu przenieś je do hermetycznie zamykanego pojemnika. Krutony są przechowywane przez kilka tygodni, więc możesz natychmiast ugotować dużą ilość.

Krutony z czosnkiem można wykorzystać do sałatki, podawać z zupą zamiast chleba i po prostu zabrać ze sobą w drogę, aby się ochrudzić.

jeśli chleb zostanie pokrojony w większe plasterki, możesz zrobić z nich świąteczne kanapki. Rozłóż takie kruche twaróg miękkim serem, udekoruj gałązkami zieleni, plasterkami pomidora i podawaj. Piękne, smaczne i satysfakcjonujące!

Ghee można mieszać w równych proporcjach z rafinowaną oliwą z oliwek. Lub po prostu użyj jednej oliwy z oliwek bez masła.

w razie potrzeby posyp gorące krakersy sezamem, wstępnie usmażonym na suchej patelni.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy