skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pocieramy połowę cebuli na drobnej tarce, posiekamy czosnek w zwykły dla Ciebie sposób (ja-w czosnku), zetrzyj skórkę grejpfruta na tarce około 1 łyżeczki.
do posiekanej cebuli, czosnku i skórki grejpfruta dodaj suchy rozmaryn i majeranek, wszystko dokładnie wymieszaj. Do powstałej mieszanki dodaj połowę soli, czarnego i czerwonego pieprzu oraz 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i ponownie dobrze wymieszaj.
dokładnie umyj Wypatroszoną tuszę kurczaka na zewnątrz i wewnątrz, osusz ręcznikami papierowymi i przetrzyj pozostałą połową soli, czerwonego i czarnego pieprzu w środku.
grejpfrut i cebulę kroimy w plasterki i napełniamy kurczaka-ile się zmieści.
ostrożnie podnieś skórę kurczaka i włóż świeże gałązki rozmarynu i majeranku.
Zamknij otwartą część tuszy, łącząc skórę wykałaczkami lub nicią kuchenną.
gotowy kurczak jest pokryty oliwą z oliwek, a następnie wcierany mieszanką ziół i przypraw i wkładany do lodówki na 30 minut do impregnacji.
w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni wkładamy naszego kurczaka z grejpfrutem w ogniotrwałym naczyniu, uprzednio nasmarowanym olejem roślinnym, do pieczenia. Okresowo podlewaj tusze uwolnionym sokiem. Jeśli kurczak wygląda na suchy, możesz dodać kilka łyżek wody.
30 minut przed gotowością połóż pozostałe plastry grejpfruta i cebuli obok kurczaka. Pieczemy kurczaka przez około 2 godziny, Czas zależy od wagi-około 50 minut na każdy kilogram kurczaka.
przed pokrojeniem gotowego kurczaka na porcje wyjmij wykałaczki, gałązki ziół, grejpfruta i cebulę.
podajemy jako niezależne danie, dekorując pieczonym grejpfrutem, cebulą, świeżymi warzywami i ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Grejpfrut - 29 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Majeranek świeży - 271 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g