kurczak grejpfrutowy

egzotyczne połączenie kurczaka i grejpfruta nadaje się na kolację oosby. Bardzo proste, bardzo smaczne, bardzo świąteczne. Pieczony kurczak z jabłkami, śliwkami, pomarańczami - jest bardzo smaczny i wygląda świątecznie na stole. Postanowiłem nieco urozmaicić to danie-upiec kurczaka z grejpfrutem. Smak okazał się niesamowity-delikatne mięso z kurczaka nasączone słodko-kwaśnym gorzkim sokiem grepfruit - to coś niesamowitego.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 14 % 4 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

pocieramy połowę cebuli na drobnej tarce, posiekamy czosnek w zwykły dla Ciebie sposób (ja-w czosnku), zetrzyj skórkę grejpfruta na tarce około 1 łyżeczki.
do posiekanej cebuli, czosnku i skórki grejpfruta dodaj suchy rozmaryn i majeranek, wszystko dokładnie wymieszaj. Do powstałej mieszanki dodaj połowę soli, czarnego i czerwonego pieprzu oraz 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i ponownie dobrze wymieszaj.
dokładnie umyj Wypatroszoną tuszę kurczaka na zewnątrz i wewnątrz, osusz ręcznikami papierowymi i przetrzyj pozostałą połową soli, czerwonego i czarnego pieprzu w środku.
grejpfrut i cebulę kroimy w plasterki i napełniamy kurczaka-ile się zmieści.
ostrożnie podnieś skórę kurczaka i włóż świeże gałązki rozmarynu i majeranku.
Zamknij otwartą część tuszy, łącząc skórę wykałaczkami lub nicią kuchenną.
gotowy kurczak jest pokryty oliwą z oliwek, a następnie wcierany mieszanką ziół i przypraw i wkładany do lodówki na 30 minut do impregnacji.
w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni wkładamy naszego kurczaka z grejpfrutem w ogniotrwałym naczyniu, uprzednio nasmarowanym olejem roślinnym, do pieczenia. Okresowo podlewaj tusze uwolnionym sokiem. Jeśli kurczak wygląda na suchy, możesz dodać kilka łyżek wody.
30 minut przed gotowością połóż pozostałe plastry grejpfruta i cebuli obok kurczaka. Pieczemy kurczaka przez około 2 godziny, Czas zależy od wagi-około 50 minut na każdy kilogram kurczaka.
przed pokrojeniem gotowego kurczaka na porcje wyjmij wykałaczki, gałązki ziół, grejpfruta i cebulę.
podajemy jako niezależne danie, dekorując pieczonym grejpfrutem, cebulą, świeżymi warzywami i ziołami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Grejpfrut - 29   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Majeranek świeży - 271   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g

Podobne przepisy