gorące tartaletki z nadzieniem

przepyszna przekąska na każdą okazję! Gotowanie jest proste! Gorące tartaletki z nadzieniem mogą sprawić, że wieczór będzie niezapomniany! Takie danie można przygotować na romantyczną kolację przy świecach, na świątecznym stole lub po prostu zafundować rodzinie coś niezwykłego i bardzo smacznego. Chrupiące ciasto francuskie w połączeniu z soczystym nadzieniem z grzybów i kurczaka z pewnością rozweseli!
natali-♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 42 % 16 g
węglowodany 29 % 11 g
229 kcal
IG: 9 / 91 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Filet z kurczaka myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15 minut od momentu wrzenia, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia, po czym kroimy bardzo drobno.

2. W międzyczasie rozwałkuj ciasto na bardzo cienką warstwę, nie grubszą niż 1 mm, pokrój w kwadraty, rozłóż każdy kwadrat w foremkach do muffinek, przykryj ciasto małymi kawałkami pergaminu i wlej ładunek w postaci fasoli lub grochu. Wysyłamy formy z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.

3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Grzyby myjemy, kroimy również w drobną kostkę. Smażyć cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor, następnie dodać grzyby i smażyć przez kolejne 5-7 minut. Rozłóż filet z kurczaka na cebuli i grzybach, lekko usmaż wszystko razem, wlej trochę bulionu, w którym gotowano filet, sól, pieprz, gotuj przez kolejne 7 minut. Umyj pietruszkę, posiekaj nożem, włóż do nadzienia, wymieszaj.

4. Usuwamy rośliny strączkowe z tartletów i napełniamy je przygotowanym nadzieniem. Trzy sery na tarce, rozłóż na nadzieniu i wyślij do piekarnika. Piec w tej samej temperaturze przez 10 minut lub do momentu stopienia sera na powierzchni.

podawaj na gorąco.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy