skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową, sól, goździki i imbir.
Krok 3:
Zmiękcz masło i ubij z cukrem, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Następnie dodaj miód i żółtko jajka do powstałej mieszanki.
Krok 5:
Wymieszaj obie powstałe mieszanki – w rezultacie otrzymujemy elastyczne, gęste ciasto.
Krok 6:
Powstałe ciasto należy przechowywać w lodówce owiniętej folią spożywczą przez godzinę.
Krok 7:
Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra. Wycinamy kształty piernika za pomocą foremek
Krok 8:
Możesz użyć gotowych kokilek.
Krok 9:
I rozłóż na blasze do pieczenia z pergaminem w pewnej odległości od siebie.
Krok 10:
Piecz nasze ciasteczka przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasteczka będą gęste. Następnie wyjmujemy z piekarnika i układamy na ruszcie do dalszego wyschnięcia.
Krok 11:
Udekoruj powstałe ciasteczka lukrem cukrowym. Aby przygotować lukier, musisz wymieszać szklankę cukru pudru i dwie łyżki mleka.
Krok 12:
Aby uzyskać kolorowy lukier, możesz dodać barwnik spożywczy.
Krok 13:
Wypełnij koperty. Ozdobić.
Krok 14:
Miłego noworocznego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g