herbatniki Maria

Szybki i bardzo łatwy przepis na domowe ciasteczka! Ciasteczka Galette Maria to pyszne domowe wypieki, które nie zaszkodzą sylwetce i nie uderzą w budżet rodzinny. W końcu jest przygotowywany z minimalnego zestawu najprostszych składników, a ponadto zawiera niewiele kalorii. Jednak jest bardzo lubiany przez dzieci, które uwielbiają chrupać je przy filiżance herbaty, kakao lub mleka.
bytenkonnAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 15 % 11 g
węglowodany 72 % 51 g
330 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

przepis na herbatniki "Maria" jest dość prosty. Jeśli zastosujesz się do wszystkich poniższych instrukcji, wynik z pewnością zadowoli nawet początkujących w dziedzinie gotowania i miłośników domowych wypieków.

wstępnie włącz piekarnik na 190-200 stopni Celsjusza w zależności od mocy piekarnika. Tryb pieczenia najlepiej ustawić na ogrzewanie od góry i od dołu.

w osobnej misce przesiej mąkę pszenną z zanieczyszczeń. Dodaj tam szczyptę sody oczyszczonej i dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki razem.

rozbij jajko kurze do innego pojemnika. Następnie wlej mleko i olej roślinny, dodaj trochę cukru. Ubij jajko z innymi potrawami, aż będzie gładkie.

stopniowo wlewaj suche składniki (mąka, soda oczyszczona) do płynnej masy (jajko, mleko, olej roślinny i cukier). Dlatego najpierw wymieszaj wszystkie produkty łyżką, a następnie ugniataj elastyczne ciasto rękami, które nie przylgnie do rąk. W takim przypadku mąka może potrzebować trochę więcej lub trochę mniej, w zależności od jej odmiany i glutenu. 

nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!


przykryj ciasto czystym ręcznikiem kuchennym i pozwól mu "odpocząć" przez 15 do 20 minut.

następnie za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe. Im cieńsza warstwa ciasta, tym chrupiące będą ciasteczka galetowe. Za pomocą różnych foremek lub po prostu pokrój ciasteczka na porcje nożem.

wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Połóż wycięte kręcone ciasteczka na pergaminie. Za pomocą widelca wykonaj nakłucia na powierzchni, aby ciasto nie pęczniało i nie pieczyło równomiernie podczas pieczenia.

umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w rozgrzanym piekarniku piec przez 5-7 minut, aż pokryje się apetyczną złotą skórką.

Przenieś gorące herbatniki "Maria" na talerz, a gdy tylko ostygnie, możesz rozpocząć herbatę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy