skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasto Snickers z orzeszkami ziemnymi? Przygotuj składniki na ciasta. Należy pamiętać, że w składnikach liczba produktów jest wskazana dla jednego ciasta. Forma do pieczenia została użyta o średnicy 18 cm, jeśli użyjesz formy o średnicy 24 cm, zwiększ liczbę składników 2 razy.
Krok 2:
Więc, aby zrobić jedno ciasto w misce, rozbij duże jajko i dodaj do niego granulowany cukier.
Krok 3:
Ubij jajko mikserem przez kilka minut, powinno zamienić się w puszystą i jasną pianę.
Krok 4:
Dodaj śmietanę i wymieszaj masę trzepaczką.
Krok 5:
Wymieszaj proszek kakaowy, mąkę i proszek do pieczenia, przesiej wszystko razem i dodaj do miski. Mieszaj trzepaczką, aż uzyskasz gładkie i gęste ciasto.
Krok 6:
Rozpuść masło. Gdy lekko ostygnie, wlej go do ciasta.
Krok 7:
Dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Przykryj formę o średnicy 18-20 cm papierem i włóż do niej gotowe ciasto.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz ciasto przez 25 minut (lub dłużej), aż do testu suchej zapałki.
Krok 10:
W ten sposób upiecz kolejne ciasto. Jeśli masz dwie formy o tej samej średnicy, możesz natychmiast zagnieść podwójną porcję ciasta i upiec jednocześnie dwa ciasta. Połóż gotowe ciasta na ruszcie i pozwól im ostygnąć.
Krok 11:
Zajmij się przygotowaniem kremu.
Krok 12:
Najpierw przygotuj krem maślany. Aby to zrobić, wlej 250 ml mleka do rondla (odłóż na bok 50 ml), dodaj do niego cukier granulowany i cukier waniliowy.
Krok 13:
W ogniu zagotuj mleko. Podczas podgrzewania od czasu do czasu mieszaj mleko, aby rozpuścić cukier.
Krok 14:
W pozostałym zimnym mleku rozcieńczyć skrobię.
Krok 15:
Wlej roztwór skrobi cienkim strumieniem do wrzącego syropu mlecznego i ciągle mieszając gotuj śmietanę, aż zgęstnieje.
Krok 16:
Wlej gotowy krem do miski i pozostaw do ostygnięcia. Aby zapobiec tworzeniu się gęstej skórki na wierzchu kremu podczas chłodzenia, przykryj krem folią tak, aby folia dotykała powierzchni kremu lub po prostu mieszaj krem trzepaczką lub szpatułką tak często, jak to możliwe.
Krok 17:
Gdy część kremu całkowicie ostygnie, ubij miękkie masło mikserem.
Krok 18:
Nie przestając ubijać, Dodaj cały krem w małych porcjach. Krem maślany jest gotowy.
Krok 19:
Przygotuj krem ze skondensowanym mlekiem. Aby to zrobić, ubij miękkie masło.
Krok 20:
Dodaj do niego gotowane mleko skondensowane i ponownie ubij, aż będzie gładkie. Nawiasem mówiąc, aby przygotować ten krem, mleko skondensowane powinno być wystarczająco gęste, w przeciwnym razie krem może wyjść płynny i trochę popłynąć, nie wpłynie to na smak, ale rodzaj ciasta trochę ucierpi.
Krok 21:
Dodaj posiekane prażone orzeszki ziemne i wymieszaj. Krem jest gotowy.
Krok 22:
Złóż ciasto. Aby to zrobić, najpierw lekko Przytnij każde ciasto.
Krok 23:
W dzielonej formie, w której ciasto zostało upieczone, ułóż jedno ciasto. Posmaruj go warstwą kremu maślanego.
Krok 24:
Na wierzch ułóż warstwę kremu ze skondensowanym mlekiem i orzeszkami ziemnymi.
Krok 25:
Ponownie ułóż warstwę kremu maślanego.
Krok 26:
Przykryj krem drugim ciastem, układając go równą stroną do góry. W tej formie włóż ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby się związało.
Krok 27:
Gdy ciasto stwardnieje, dodaj czubatą łyżeczkę kakao do pozostałej śmietany.
Krok 28:
Dokładnie wymieszaj.
Krok 29:
Wyjmij ciasto z formy i posmaruj kremem czekoladowym ze wszystkich stron, 2 łyżki. l. odłóż krem do torby cukierniczej z kręconą dyszą. Posyp boki ciasta posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Krok 30:
Udekoruj wierzch ciasta kremowymi lokami.
Krok 31:
Ciasto Snickers jest gotowe. Wstaw do lodówki na kolejne 1-2 godziny do zaparzenia i możesz podać na świątecznym stole.
Krok 32:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal / 100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal / 100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g