skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec dynię z serem po włosku? Przygotuj niezbędne składniki. Mozzarellę można stosować zarówno w solance, jak i do pizzy. Wziąłem pierwszą opcję.
Krok 2:
Obierz wstępnie umytą dynię, pokrój w plastry o grubości nie większej niż 0,5 cm.
Krok 3:
Na talerzu z małymi bokami wsyp trochę mąki, ułóż każdy plasterek dyni z obu stron. W razie potrzeby dodaj mąkę.
Krok 4:
Plastry dyni w mące ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Każdy plasterek polać oliwą z oliwek, trochę soli. Należy pamiętać, że parmezan ma pewien stopień zasolenia.
Krok 5:
Piecz plastry warzyw w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut. U mnie wszystkie plastry na jednej blasze do pieczenia nie weszły, upiekłam na dwóch.
Krok 6:
Zetrzyj parmezan na najmniejszej tarce.
Krok 7:
Wyjmij mozzarellę z solanki, pozwól płynowi spłynąć. Pokrój mozzarellę w plasterki i dobrze wysusz.
Krok 8:
Na dno naczynia żaroodpornego wlej 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.
Krok 9:
Ułóż warstwę plasterków dyni lekko na siebie.
Krok 10:
Ułóż krążki mozzarelli na wierzchu.
Krok 11:
Posyp równomiernie startym parmezanem.
Krok 12:
Ponownie ułóż plastry dyni.
Krok 13:
A także warstwy sera.
Krok 14:
Zakończ zapiekankę warstwą dyni. Posyp wierzch równomiernie startym parmezanem.
Krok 15:
Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz dynię z serem przez 20 minut. Następnie zdejmij folię z formy, Przełącz piekarnik na tryb & quot; grill & quot; i dodaj temperaturę do 200C. piecz naczynie na złoty kolor przez 5-7 minut.
Krok 16:
Gotową zapiekankę odstaw na 5-10 minut i podawaj. Smacznego!
w klasycznej wersji plastry dyni są smażone na patelni. Ale możesz je upiec w piekarniku, aby dynia nie wchłonęła zbyt dużej ilości oleju. Więc danie nie będzie zbyt tłuste. Podawaj dynię z serem na ciepło, aby uzyskać lepszy smak sera. Schłodzoną zapiekankę można podgrzać w kuchence mikrofalowej.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g