pieczona dynia z serem po włosku

dyniowa la Parmigiana według przepisu na słoneczne Włochy! Pieczona dynia z serem w stylu włoskim to wariacja na temat słynnego dania z bakłażana Parmigiana. Delikatne, jasne pomarańczowe plastry pod harmonijnym serowym duetem mozzarelli i aromatycznego parmezanu. Poczuj ten bogaty, bogaty smak!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 25 % 7 g
149 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec dynię z serem po włosku? Przygotuj niezbędne składniki. Mozzarellę można stosować zarówno w solance, jak i do pizzy. Wziąłem pierwszą opcję.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz wstępnie umytą dynię, pokrój w plastry o grubości nie większej niż 0,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na talerzu z małymi bokami wsyp trochę mąki, ułóż każdy plasterek dyni z obu stron. W razie potrzeby dodaj mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Plastry dyni w mące ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Każdy plasterek polać oliwą z oliwek, trochę soli. Należy pamiętać, że parmezan ma pewien stopień zasolenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piecz plastry warzyw w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut. U mnie wszystkie plastry na jednej blasze do pieczenia nie weszły, upiekłam na dwóch.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj parmezan na najmniejszej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij mozzarellę z solanki, pozwól płynowi spłynąć. Pokrój mozzarellę w plasterki i dobrze wysusz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na dno naczynia żaroodpornego wlej 1 łyżeczkę oliwy z oliwek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż warstwę plasterków dyni lekko na siebie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż krążki mozzarelli na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp równomiernie startym parmezanem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie ułóż plastry dyni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    A także warstwy sera.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zakończ zapiekankę warstwą dyni. Posyp wierzch równomiernie startym parmezanem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz dynię z serem przez 20 minut. Następnie zdejmij folię z formy, Przełącz piekarnik na tryb & quot; grill & quot; i dodaj temperaturę do 200C. piecz naczynie na złoty kolor przez 5-7 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotową zapiekankę odstaw na 5-10 minut i podawaj. Smacznego!

w klasycznej wersji plastry dyni są smażone na patelni. Ale możesz je upiec w piekarniku, aby dynia nie wchłonęła zbyt dużej ilości oleju. Więc danie nie będzie zbyt tłuste. Podawaj dynię z serem na ciepło, aby uzyskać lepszy smak sera. Schłodzoną zapiekankę można podgrzać w kuchence mikrofalowej.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy