pieczona pigwa z orzechami włoskimi gorący deser

aromatyczna pieczona pigwa to mile widziana uczta dla całej rodziny. Pieczona pigwa z orzechami najlepiej uzyskuje się z owoców umiarkowanie słodkich i dość dużych. Smak tego dania jest po prostu pyszny. Wypełni całą kuchnię takim zapachem, że oszaleje. Dlatego pamiętaj, aby zanotować ten przepis kulinarny. Jedzenie nadaje się również do żywności dla niemowląt. Jeśli podasz pigwę bardzo małemu dziecku, lepiej zastąpić granulowany cukier naturalnym miodem.
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 87 % 41 g
228 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

orzechy włoskie do przepisu należy posiekać-można w maszynce do mięsa, można posiekać nożem. Jeśli orzechy są posiekane nożem, musisz najpierw usmażyć na patelni bez oleju.
pigwę należy dokładnie umyć, a następnie obrać, pokroić, usunąć rdzenie. Teraz pigwę należy pokroić na kawałki-można ją pokroić w plasterki. Weź blachę do pieczenia, posmaruj ją olejem roślinnym i ułóż kawałki pigwy ciasno do siebie. Na wierzchu delikatnie posmaruj pigwę miodem i posyp cukrem pudrem. Równomiernie rozprowadzamy kawałki masła na pigwie.
wkładamy blachę do pieczenia do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez piętnaście minut. Gdy pigwa będzie gotowa, polej owoce wyróżnionym syropem. Rozłóż pigwę na talerzach i posyp posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu. Podawaj z apetytem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy