skład / składniki
gotowanie krok po kroku
orzechy włoskie do przepisu należy posiekać-można w maszynce do mięsa, można posiekać nożem. Jeśli orzechy są posiekane nożem, musisz najpierw usmażyć na patelni bez oleju.
pigwę należy dokładnie umyć, a następnie obrać, pokroić, usunąć rdzenie. Teraz pigwę należy pokroić na kawałki-można ją pokroić w plasterki. Weź blachę do pieczenia, posmaruj ją olejem roślinnym i ułóż kawałki pigwy ciasno do siebie. Na wierzchu delikatnie posmaruj pigwę miodem i posyp cukrem pudrem. Równomiernie rozprowadzamy kawałki masła na pigwie.
wkładamy blachę do pieczenia do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez piętnaście minut. Gdy pigwa będzie gotowa, polej owoce wyróżnionym syropem. Rozłóż pigwę na talerzach i posyp posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu. Podawaj z apetytem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g