babeczki z dżemem na kefirze

najsmaczniejsze delikatne babeczki w pół godziny. Idealny! Uwielbiam łatwe do przygotowania wypieki. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i pół godziny, pyszne babeczki na stole!

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 79 % 44 g
256 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Włącz piekarnik na 200 stopni. Podczas gotowania ciasta Piekarnik się nagrzeje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko, dodaj cukier puder i masło (lub margarynę) o temperaturze pokojowej

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj tę mieszaninę. Robi to za mnie maszyna kuchenna lub mikser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kefir. Ponownie wymieszaj

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponieważ mąka zachowuje się inaczej w cieście w zależności od wilgotności, glutenu, może odejść mniej więcej. Radzę przesiać mąkę i podzielić ją warunkowo na dwie nierówne części. W większości mąki dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj sodę. I stopniowo dodawać do naszej mieszanki. Po zakończeniu dodaj pozostałą mąkę, również w częściach, dostosowując konsystencję. Ciasto powinno być płynne, nieco grubsze niż naleśniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj foremki do muffinek olejem roślinnym. Nie zrobiłem tego, ale po prostu wziąłem papierowe foremki na babeczki. Wlej około łyżki ciasta do foremek

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj łyżeczkę dżemu do ciasta, które jest już w formach

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie przykryj resztę ciasta wszystkimi babeczkami. Następnie wyślij nasze mafiny do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20 minut i piecz na złoty kolor. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy