skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Włącz piekarnik na 200 stopni. Podczas gotowania ciasta Piekarnik się nagrzeje.
Krok 2:
Ubij jajko, dodaj cukier puder i masło (lub margarynę) o temperaturze pokojowej
Krok 3:
Wymieszaj tę mieszaninę. Robi to za mnie maszyna kuchenna lub mikser.
Krok 4:
Dodaj kefir. Ponownie wymieszaj
Krok 5:
Ponieważ mąka zachowuje się inaczej w cieście w zależności od wilgotności, glutenu, może odejść mniej więcej. Radzę przesiać mąkę i podzielić ją warunkowo na dwie nierówne części. W większości mąki dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj sodę. I stopniowo dodawać do naszej mieszanki. Po zakończeniu dodaj pozostałą mąkę, również w częściach, dostosowując konsystencję. Ciasto powinno być płynne, nieco grubsze niż naleśniki.
Krok 6:
Posmaruj foremki do muffinek olejem roślinnym. Nie zrobiłem tego, ale po prostu wziąłem papierowe foremki na babeczki. Wlej około łyżki ciasta do foremek
Krok 7:
Następnie dodaj łyżeczkę dżemu do ciasta, które jest już w formach
Krok 8:
Następnie przykryj resztę ciasta wszystkimi babeczkami. Następnie wyślij nasze mafiny do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20 minut i piecz na złoty kolor. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g