jabłka nadziewane śliwkami

Prosty, ale pyszny deser z nadziewanych pieczonych jabłek. Jabłka do pieczenia lepiej jest przyjmować średnio twardą i umiarkowanie słodką. Możesz również dodać posiekaną miąższ z tych samych jabłek do nadzienia do suszonych śliwek.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 36 g
159 kcal
IG: 64 / 0 / 36

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jabłka umyć, osuszyć. Odetnij pokrywki z każdego owocu. Ostrożnie usuń nasiona i część miąższu, uważając, aby nie uszkodzić DNA i ścian jabłek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij jabłka suszonymi śliwkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej 1 łyżkę do każdego jabłka.l. miód.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj owoce pokrojonymi wierzchołkami i przenieś do naczynia do pieczenia. Umieść jabłka w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 25 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw go na kolejne 15-20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g

Podobne przepisy