jabłka nadziewane śliwkami
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Krok 3:
Jabłka umyć, osuszyć. Odetnij pokrywki z każdego owocu. Ostrożnie usuń nasiona i część miąższu, uważając, aby nie uszkodzić DNA i ścian jabłek.
Krok 4:
Napełnij jabłka suszonymi śliwkami.
Krok 5:
Wlej 1 łyżkę do każdego jabłka.l. miód.
Krok 6:
Przykryj owoce pokrojonymi wierzchołkami i przenieś do naczynia do pieczenia. Umieść jabłka w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 25 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw go na kolejne 15-20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g