konserwy rybne na zimę
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
świeże ryby są czyszczone i krojone na kawałki, nakładane na słoiki, sól , przyprawy-do smaku.
klasycznie-liść laurowy i groszek
wlewa się olejem 1,5-2 cm poniżej szyjki słoika, zakopuje pokrywką-twist-off lub euro-Cap.
ładujemy słoiki do autoklawu, wlewamy wodę roboczą na dno autoklawu-najlepiej bez soli, aby słoiki były bez płytki nazębnej, zamykamy i podgrzewamy do 120 stopni.
po 40 minutach wyłączamy, a gdy ciśnienie się wyrównuje, otwieramy i wyjmujemy gotowe konserwy rybne.
bardzo smaczne i wygodne do przechowywania gotowych domowych konserw rybnych.
ryby lepiej kupować jesienią - są grubsze, a ceny najniższe, ryby w zimnych porach dłużej zachowują świeżość.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g