skład / składniki
metoda gotowania
myjemy cukinię, obieramy ze skóry i nasion. Jeśli używamy młodej cukinii, wystarczy je umyć. Pocieramy cukinię na drobnej tarce, solimy. Pozostaw na 10 minut. W tym czasie cukinia uwolni sok. Lekko wyciśnij starte warzywo, spuść sok.
ubij jajka, aż będą gładkie. Weź warzywa do woli i smaku. Odpowiednia jest tutaj przyprawa pietruszki, koperku. Aromatyczna bazylia również będzie na miejscu. Opłucz warzywa pod wodą, osusz i drobno posiekaj.
Połącz cukinię z jajkami i ziołami, wszystko dobrze wymieszaj. Wymieszaj mąkę z sodą i przesiej. Wlej mąkę do masy warzywnej i dokładnie wymieszaj ciasto.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem, który należy dobrze nasmarować olejem roślinnym. Możesz użyć maty silikonowej lub teflonowej. Wlać ciasto i równomiernie wyrównać szpatułką. Grubość warstwy cukinii nie powinna przekraczać 1 cm.
wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Ciasto powinno brązowieć na krawędziach. Ważne jest, aby go nie wysuszyć. Wyjmij gotowe ciasto, pozwól mu trochę ostygnąć.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Zetrzyj ser na grubej tarce. Obierz czosnek, umyj, przepuść przez prasę. Połącz ser z czosnkiem i majonezem, wymieszaj. Nadzienie serowe równomiernie nakładamy na ciasto z cukinii.
pomidory myjemy, ostrym nożem kroimy w cienkie plasterki lub półkola. Lepiej jest wziąć gęste, mięsiste, niedojrzałe pomidory, aby uwolnić z nich mniej soku. Plastry pomidora układamy na warstwie sera.
za pomocą pergaminu delikatnie przekręć rolkę. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-1,5 godziny. W tym czasie bułka ostygnie i zagęści się.
przed podaniem usuń folię, pokrój rolkę na porcje. Podawaj przystawkę warzywną, dekorując drobno posiekanymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g