Rolada z cukinii z pomidorami

Delikatna bułka z cukinii z soczystym nadzieniem. Bułka z cukinii z pomidorami to świetna letnia przekąska, która nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienny lunch lub kolację. Rolada warzywna jest delikatna, soczysta i satysfakcjonująca. Możesz eksperymentować z tym daniem. Zastąp warstwę sera grzybami smażonymi z cebulą, kurczakiem lub mielonym mięsem. Wszystko to będzie dobrze pasować do soczystych pomidorów. Podawaj danie jako przystawkę z sałatą lub ziołami.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 45 % 13 g
węglowodany 34 % 10 g
144 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

myjemy cukinię, obieramy ze skóry i nasion. Jeśli używamy młodej cukinii, wystarczy je umyć. Pocieramy cukinię na drobnej tarce, solimy. Pozostaw na 10 minut. W tym czasie cukinia uwolni sok. Lekko wyciśnij starte warzywo, spuść sok.
ubij jajka, aż będą gładkie. Weź warzywa do woli i smaku. Odpowiednia jest tutaj przyprawa pietruszki, koperku. Aromatyczna bazylia również będzie na miejscu. Opłucz warzywa pod wodą, osusz i drobno posiekaj.
Połącz cukinię z jajkami i ziołami, wszystko dobrze wymieszaj. Wymieszaj mąkę z sodą i przesiej. Wlej mąkę do masy warzywnej i dokładnie wymieszaj ciasto.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem, który należy dobrze nasmarować olejem roślinnym. Możesz użyć maty silikonowej lub teflonowej. Wlać ciasto i równomiernie wyrównać szpatułką. Grubość warstwy cukinii nie powinna przekraczać 1 cm.
wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Ciasto powinno brązowieć na krawędziach. Ważne jest, aby go nie wysuszyć. Wyjmij gotowe ciasto, pozwól mu trochę ostygnąć.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Zetrzyj ser na grubej tarce. Obierz czosnek, umyj, przepuść przez prasę. Połącz ser z czosnkiem i majonezem, wymieszaj. Nadzienie serowe równomiernie nakładamy na ciasto z cukinii.
pomidory myjemy, ostrym nożem kroimy w cienkie plasterki lub półkola. Lepiej jest wziąć gęste, mięsiste, niedojrzałe pomidory, aby uwolnić z nich mniej soku. Plastry pomidora układamy na warstwie sera.
za pomocą pergaminu delikatnie przekręć rolkę. Zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-1,5 godziny. W tym czasie bułka ostygnie i zagęści się.
przed podaniem usuń folię, pokrój rolkę na porcje. Podawaj przystawkę warzywną, dekorując drobno posiekanymi ziołami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy