skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować puree z dyni na zimę? Potrzebny będzie tylko jeden składnik - sama dynia. Weź dynię dowolnej odmiany i wielkości.
Krok 2:
Dobrze umyj dynię, obierz i usuń nasiona miąższem. Nie wyrzucaj nasion-można je wysuszyć i jeść, są bardzo przydatne. Pokrój dynię na dowolne kawałki średniej wielkości.
Krok 3:
Dynię można gotować na parze lub w piekarniku. Ponieważ mam dużą objętość dyni i podwójny kocioł z małą miską, zrobiłem to w piekarniku. Przenieś dynię do głębokiej formy, przykryj szczelnie folią i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż będzie miękka. Czas gotowania różnych odmian dyni jest inny. Po 30 minutach ostrożnie, aby się nie poparzyć, podnieś krawędź folii i nakłuj większy kawałek widelcem. Jeśli łatwo się przebije-gotowe .
Krok 4:
Podczas pieczenia dyni przygotuj słoiki. Wziąłem puszki o łącznej pojemności 1 litra. Dobrze je umyj i wysterylizuj. W cienkim strumieniu wlewam wrzącą wodę na dno słoika, około 1/4. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody i puszka jest gotowa. Małe słoiki z pokrywkami gotowałem przez 10 minut.
Krok 5:
Spuść uwolnioną wodę podczas pieczenia i przenieś dynię do pojemnika, w którym wygodnie będzie ją zmielić.
Krok 6:
Posiekaj kawałki dyni na gładkie puree w dowolny dogodny sposób-za pomocą blendera, tłuczka do ziemniaków lub sita. Zmieliłem blenderem zanurzeniowym. Puree było gładkie, jednorodne i przewiewne.
Krok 7:
Rozprowadź gorące puree w słoikach, sterylizuj przez 10 minut i zwiń. Po umieszczeniu słoików na pokrywkach zawiń je i pozostaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Przechowywać w lodówce.
Krok 8:
Jednorazowe plastikowe pojemniki, Pojemniki do zamrażania lodu, a także Silikonowe Formy do pieczenia nadają się do zamrażania puree. Umyj i wytrzyj pojemniki do zamrażania. Rozłóż puree na foremkach i umieść formę w torbie lub zawiń w folię. Włóż do zamrażarki i włącz tryb zamrażania. Stawiam -23 stopnie. A po kilku godzinach przenoszę zamrożone półfabrykaty do torby, ustawiam stałą temperaturę do przechowywania -19.
takie tłuczone ziemniaki nie zawierają żadnych dodatków, więc po rozmrożeniu można je podawać nawet małym dzieciom bez dodatkowego przetwarzania.
puree z dyni przechowuj w słoikach nie dłużej niż dwa miesiące, mrożone są przechowywane dłużej-do 8 miesięcy.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g