Puree z dyni na zimę

Puree z dyni to bardzo zdrowy i smaczny preparat! Jesienią zawsze możesz kupić dynię. A co zrobić, gdy do pieczenia, deserów lub napojów potrzebujesz dyni w innym czasie. Na ratunek przyjdzie gotowy puree z dyni-mrożone lub w słoikach.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
29 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować puree z dyni na zimę? Potrzebny będzie tylko jeden składnik - sama dynia. Weź dynię dowolnej odmiany i wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj dynię, obierz i usuń nasiona miąższem. Nie wyrzucaj nasion-można je wysuszyć i jeść, są bardzo przydatne. Pokrój dynię na dowolne kawałki średniej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dynię można gotować na parze lub w piekarniku. Ponieważ mam dużą objętość dyni i podwójny kocioł z małą miską, zrobiłem to w piekarniku. Przenieś dynię do głębokiej formy, przykryj szczelnie folią i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż będzie miękka. Czas gotowania różnych odmian dyni jest inny. Po 30 minutach ostrożnie, aby się nie poparzyć, podnieś krawędź folii i nakłuj większy kawałek widelcem. Jeśli łatwo się przebije-gotowe .

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas pieczenia dyni przygotuj słoiki. Wziąłem puszki o łącznej pojemności 1 litra. Dobrze je umyj i wysterylizuj. W cienkim strumieniu wlewam wrzącą wodę na dno słoika, około 1/4. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody i puszka jest gotowa. Małe słoiki z pokrywkami gotowałem przez 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spuść uwolnioną wodę podczas pieczenia i przenieś dynię do pojemnika, w którym wygodnie będzie ją zmielić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj kawałki dyni na gładkie puree w dowolny dogodny sposób-za pomocą blendera, tłuczka do ziemniaków lub sita. Zmieliłem blenderem zanurzeniowym. Puree było gładkie, jednorodne i przewiewne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozprowadź gorące puree w słoikach, sterylizuj przez 10 minut i zwiń. Po umieszczeniu słoików na pokrywkach zawiń je i pozostaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Przechowywać w lodówce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jednorazowe plastikowe pojemniki, Pojemniki do zamrażania lodu, a także Silikonowe Formy do pieczenia nadają się do zamrażania puree. Umyj i wytrzyj pojemniki do zamrażania. Rozłóż puree na foremkach i umieść formę w torbie lub zawiń w folię. Włóż do zamrażarki i włącz tryb zamrażania. Stawiam -23 stopnie. A po kilku godzinach przenoszę zamrożone półfabrykaty do torby, ustawiam stałą temperaturę do przechowywania -19.

takie tłuczone ziemniaki nie zawierają żadnych dodatków, więc po rozmrożeniu można je podawać nawet małym dzieciom bez dodatkowego przetwarzania.

puree z dyni przechowuj w słoikach nie dłużej niż dwa miesiące, mrożone są przechowywane dłużej-do 8 miesięcy.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g

Podobne przepisy