Pizza w kształcie serca

taką piękną pizzę można upiec na Walentynki. Z tej liczby produktów otrzymasz 2 pizze średniej wielkości lub jedną dużą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 29 % 13 g
węglowodany 44 % 20 g
230 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    SOS. Do przygotowania sosu potrzebujemy: pasty pomidorowej, świeżej bazylii, mieszanki świeżo zmielonej papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bazylię, osusz i drobno posiekaj. Jeśli nie ma świeżych ziół, możesz użyć suszonych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz koncentrat pomidorowy z bazylią i mieszanką papryki. Mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Farsz. Do nadzienia potrzebujemy: mozzarelli do pizzy, pomidorów cherry i surowej wędzonej kiełbasy (mam salami).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój mozzarellę w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Salami również pokroić w cienkie plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto. Do przygotowania ciasta na pizzę potrzebujemy: mąki, jajek, wody (wrzącej wody), oliwy z oliwek i soli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mąkę przesiać zjeżdżalnią. Dodaj sól do przesianej mąki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrób wgłębienie w środku i wlej do niego wrzącą wodę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagnieść twarde ciasto. Dodaj jajka i oliwę z oliwek. Kontynuuj wyrabianie ciasta, aż przestanie przyklejać się do rąk.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel gotowe ciasto na 2 równe części. Możesz nie dzielić, jeśli chcesz zrobić dużą pizzę na całej blasze do pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj każdą część w okrąg i uformuj z każdego koła kształt serca. Robię to za pomocą DNA z dzielonej formy.Po prostu kładę go na cieście i zbieram wokół niego krawędzie, tworząc niskie boki. Podobnie uformuj drugie serce z ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś powstałe półfabrykaty na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj ciasto sosem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż plasterki mozzarelli na sosie. Mozzarelli nie można pokroić, ale zetrzeć na grubej tarce.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż plastry pomidorów i kiełbasy. Piec pizzę przez 15-20 minut w 180°C. Smacznego!

moje dziecko, jak być może wszystkie dzieci, bardzo lubi pizzę z kiełbasą. I staram się go zadowolić tak często, jak tylko mogę. Ponieważ zawsze robimy z nim pizzę. Ciasto Zwykle ugniata i sam się rozwałkuje. Kroję tylko wszystkie składniki na nadzienie. A on już zajmuje się układaniem. Okazuje się, że jest to bardzo dobra i zabawna rozrywka, która następnie kończy się rodzinnym jedzeniem gotowanej pizzy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Salami - 568   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy