skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie składników. Będziesz potrzebował pomarańczowej dyni o średnicy około 2,5 kg i 25 cm. Jeśli warzywo nie jest stabilne, odetnij nachylone boki od dołu. Aby podać porcje, weź kilka małych dyń.
dobrze umyj dynię. Odwróć go do góry nogami. Ostrożnie odetnij górę ostrym nożem. Przyda się jako czapka. Usuń nasiona. Łyżką stołową wyjmij część miazgi. Oczyść go z nasion i przegród.
paprykę pokroić na dwie połówki. Wyjmij środek. Pokroić w drobną kostkę.
umyj filety z kurczaka. Osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój w plastry średniej wielkości. Przenieś do pojemnika. Sól, pieprz. Wlać sok z cytryny. Wymieszaj i pozostaw do marynowania.
zamiast kurczaka możesz wziąć polędwicę wieprzową, indyka, królika.
dokładnie spłucz ryż pod zimną wodą. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie do połowy ugotowanej.
cienko pokrój cebulę w półpierścienie. Smażyć na rafinowanym oleju słonecznikowym, aż będzie lekko rumiany.
Dodaj do mięsa gotowany ryż, cebulę, miąższ dyniowy, paprykę. Wymieszaj składniki.
mięso można wstępnie usmażyć na złoty kolor. Następnie dodaj ryż i warzywa. Dusić na małym ogniu przez około 5 minut.
nasmaruj środek dyni olejem roślinnym. Trochę soli.
Przenieś do niego ryż z mięsem i warzywami. Lekko ubij nadzienie łyżką. Na wierzch połóż kilka liści świeżej lub suchej bazylii. Wlać wodę. Rozłóż plastry masła. Przykryj wyciętą z dyni "pokrywką".
przykryj blachę do pieczenia folią lub pergaminem. Przenieś dyniowy "garnek". Posmaruj boki oliwą z oliwek. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 2 godziny. Gotowość do sprawdzenia ostrym nożem lub wykałaczką. Jeśli dynia jest łatwa do przebicia, jest gotowa.
Dynia nadziewana ryżem i mięsem najlepiej podawać natychmiast, gdy jest gorąca. Danie jest pyszne aż do skorupy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g