Dynia nadziewana ryżem

proste i bardzo satysfakcjonujące. Domowe pyszne! Do nadziewania warzywo jest idealne. Piękny, z gęstą skórką, nie rozpada się podczas pieczenia. Dynia nadziewana ryżem ma doskonały smak i aromat. Danie nie potrzebuje dodatku, ponieważ zarówno mięso, jak i przystawka są natychmiast przygotowywane.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 68 % 15 g
94 kcal
IG: 0 / 64 / 36

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

przygotowanie składników. Będziesz potrzebował pomarańczowej dyni o średnicy około 2,5 kg i 25 cm. Jeśli warzywo nie jest stabilne, odetnij nachylone boki od dołu. Aby podać porcje, weź kilka małych dyń.
dobrze umyj dynię. Odwróć go do góry nogami. Ostrożnie odetnij górę ostrym nożem. Przyda się jako czapka. Usuń nasiona. Łyżką stołową wyjmij część miazgi. Oczyść go z nasion i przegród.
paprykę pokroić na dwie połówki. Wyjmij środek. Pokroić w drobną kostkę.
umyj filety z kurczaka. Osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój w plastry średniej wielkości. Przenieś do pojemnika. Sól, pieprz. Wlać sok z cytryny. Wymieszaj i pozostaw do marynowania.
zamiast kurczaka możesz wziąć polędwicę wieprzową, indyka, królika.
dokładnie spłucz ryż pod zimną wodą. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie do połowy ugotowanej.
cienko pokrój cebulę w półpierścienie. Smażyć na rafinowanym oleju słonecznikowym, aż będzie lekko rumiany.
Dodaj do mięsa gotowany ryż, cebulę, miąższ dyniowy, paprykę. Wymieszaj składniki.
mięso można wstępnie usmażyć na złoty kolor. Następnie dodaj ryż i warzywa. Dusić na małym ogniu przez około 5 minut.
nasmaruj środek dyni olejem roślinnym. Trochę soli.
Przenieś do niego ryż z mięsem i warzywami. Lekko ubij nadzienie łyżką. Na wierzch połóż kilka liści świeżej lub suchej bazylii. Wlać wodę. Rozłóż plastry masła. Przykryj wyciętą z dyni "pokrywką".
przykryj blachę do pieczenia folią lub pergaminem. Przenieś dyniowy "garnek". Posmaruj boki oliwą z oliwek. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 2 godziny. Gotowość do sprawdzenia ostrym nożem lub wykałaczką. Jeśli dynia jest łatwa do przebicia, jest gotowa.
Dynia nadziewana ryżem i mięsem najlepiej podawać natychmiast, gdy jest gorąca. Danie jest pyszne aż do skorupy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy