skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić pierniki, weź wcześniej przygotowane ciasto. Przypominam, jak to zrobili. Weź produkty według listy do testu.
Krok 2:
Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, imbir w proszku, mielony cynamon, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Mieszaj, aż równomiernie się rozprowadzi.
Krok 3:
Pokrój twarde masło z lodówki w kostkę i wymieszaj z ciastem, najpierw otrzymasz okruchy, jak przy robieniu zwykłego ciasta kruchego, które stopniowo zbierasz w grudkę, dodając miód i żółtko jajka. Zarezerwuj białko na lukier.
Krok 4:
Zagnieść miękkie ciasto, włożyć do torby na żywność i włożyć do lodówki na pół godziny (lub tak długo, jak chcesz). ciasto można zrobić z wyprzedzeniem, w razie potrzeby na kilka godzin przed pieczeniem.
Krok 5:
Z schłodzonego białka i soku z cytryny za pomocą miksera ubij stromą pianę.
Krok 6:
Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier puder, ubijaj do stabilnych szczytów. Przenieś lukier do torebki lub torebki cukierniczej, z której następnie odetnij końcówkę, pozostawiając mały otwór.
Krok 7:
Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość-jeśli chcesz dużo chrupiących pierników, to cieńsze, jeśli miękkie, to grubsze. Rozwałkowałem gdzieś do 0,5 cm.
Krok 8:
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut (w zależności od piekarnika i grubości piernika).
Krok 9:
Schłodzić gotowe pierniki i nałożyć szkliwo.
noworoczne pierniki to przyjemne wypieki na herbatę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g