świąteczne pierniki

noworoczne pierniki są pyszne i piękne! Noworoczne pierniki są często niezbędnym atrybutem wakacji. Mogą mieć różne kształty i rozmiary. Wyróżnia je skład ciasta i szkliwione wzory. Dodatkowo pierniki ozdobione są figurkami, posypką, kawałkami czekolady. Pierniki oferowane według przepisu są bardzo smaczne, delikatne, kruche, kruche, ale gęste, nie kruche. Podawaj takie pierniki na stole dla dzieci, na herbatę w święta. Możesz zrobić otwory w półfabrykatach na koronkę do zawieszenia na choince.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 11 % 9 g
węglowodany 85 % 71 g
375 kcal
IG: 1 / 0 / 99

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 16 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić pierniki, weź wcześniej przygotowane ciasto. Przypominam, jak to zrobili. Weź produkty według listy do testu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, imbir w proszku, mielony cynamon, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Mieszaj, aż równomiernie się rozprowadzi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój twarde masło z lodówki w kostkę i wymieszaj z ciastem, najpierw otrzymasz okruchy, jak przy robieniu zwykłego ciasta kruchego, które stopniowo zbierasz w grudkę, dodając miód i żółtko jajka. Zarezerwuj białko na lukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść miękkie ciasto, włożyć do torby na żywność i włożyć do lodówki na pół godziny (lub tak długo, jak chcesz). ciasto można zrobić z wyprzedzeniem, w razie potrzeby na kilka godzin przed pieczeniem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z schłodzonego białka i soku z cytryny za pomocą miksera ubij stromą pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier puder, ubijaj do stabilnych szczytów. Przenieś lukier do torebki lub torebki cukierniczej, z której następnie odetnij końcówkę, pozostawiając mały otwór.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj ciasto na żądaną grubość-jeśli chcesz dużo chrupiących pierników, to cieńsze, jeśli miękkie, to grubsze. Rozwałkowałem gdzieś do 0,5 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut (w zależności od piekarnika i grubości piernika).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzić gotowe pierniki i nałożyć szkliwo.

noworoczne pierniki to przyjemne wypieki na herbatę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy