świąteczne pierniki z lukrem

pierniki nie starzeją się przez długi czas, a ponadto są bardzo smaczne! Niezwykle piękne i modne!
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 11 % 9 g
węglowodany 81 % 64 g
370 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj miód, cukier i przyprawy (cynamon, imbir) w rondlu, podpal miksturę. Na dużym ogniu doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. Dodaj sodę i masło. Schłodzić mieszaninę do 60 stopni. Wprowadzamy jajko i mieszamy mikserem na średniej prędkości. Dodaj przesianą mąkę w kilku etapach. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić przez 2 godziny. Pieczemy pierniki w 180 gr.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku lukru białkowego (Aisling) należy wymieszać wszystkie składniki w jednorodną masę. Mikserem na niskich obrotach miksujemy cukier puder, białko jaja i kwas cytrynowy. Nie trzeba długo ubijać, tylko do uzyskania jednorodności. Możesz nawet obejść się bez miksera. Gotowy lukier należy natychmiast przykryć folią spożywczą w kontakcie, ponieważ wysycha bardzo szybko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lukier jest gęsty. Dodaj wodę do niewielkiej części glazury dosłownie kroplami i uzyskaj pożądaną konsystencję. Malujemy również lukier w małych częściach barwnikami spożywczymi i układamy w małych torebkach (torebkach). Wykonujemy dwie torby z lukrem tego samego koloru, ale o różnej konsystencji, grubszy lukier na boki i płynniejszy do nalewania całego piernika. Robimy mały otwór w rogu torby i zaczynamy malować

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A teraz przedstawiam ci pomysły na dekorowanie piernika. Najprostsza opcja: Wytnij pierniki foremkami do ciastek (wycinkami). Wycinam króliczki i glazuruję oczy i usta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli nie ma foremek i cięć, możesz po prostu wyciąć okrągłe pierniki za pomocą szklanki. Narysuj płatki śniegu na okrągłych piernikach gęstym lukrem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I możesz wypełnić cały piernik pomarańczowym lukrem, zrobić plamy za pomocą białej wykałaczki z płynnego lukru, a my otrzymamy mandarynki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A oto trzy opcje projektowania choinek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do rzeźbienia domów użyłem plastikowej formy do plasteliny, którą pożyczyłem od mojego syna. Były dwa domy: czerwony i zielony, ale czerwony syn zjadł tak szybko, że nie zdążył sfotografować.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Cóż, jak to jest bez klasycznych imbirowych ludzików? Tutaj możesz włączyć wyobraźnię i zrobić ludzi różnych płci, z różnymi emocjami, w różnych kostiumach, a nawet z różnymi fryzurami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A odwracając człowieka do góry nogami, możesz zrobić twarze reniferów Świętego Mikołaja. Zrobiłem brązowy lukier, mieszając czerwony i zielony lukier.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli nie ma barwników spożywczych, możesz sobie poradzić tylko z białym lukrem.

w tym roku stworzyłem sobie świąteczny nastrój noworoczny, ponieważ mieszkam na południu i nie mieliśmy śniegu na Nowy Rok. Oprócz śniegu Nowy Rok kojarzy mi się z zapachem mandarynek, filmem "Ironia losu lub lekka para" i malowanymi piernikami.

po udekorowaniu kilkudziesięciu pierników pojawił się świąteczny nastrój. Zapakowałem kilka pierników w małe torebki i podzieliłem się swoim świątecznym nastrojem ze wszystkimi, dając każdemu gościowi pamiątkę z piernika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy