bułeczki z masłem i olejem roślinnym

najdelikatniejsze, budżetowe, proste i niesamowicie pyszne! Maślane bułeczki z ciasta na maśle i oleju roślinnym przygotowywane są z niedrogich produktów-wszystkie składniki z reguły masz w gospodarstwie domowym. Są po prostu idealne do każdego posiłku jako chleb, a także jako przekąska w pracy, w drodze, na spacerze.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 63 % 37 g
306 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić maślane bułeczki z ciasta na maśle i oleju roślinnym? Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Dodaj drożdże, sól, cukier, wanilinę, jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Wymieszać. Wlej masło roślinne i stopione masło. Jak stopić masło? Szczegółowy opis znajdziesz na końcu przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ponownie wszystko wymieszaj. Przesiej mąkę bezpośrednio do miski. Ważne jest, aby to zrobić, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodawaj go stopniowo, cierpliwie wyrabiając ciasto. Powinien stać się bardzo giętki, ale nie przyklejać się do rąk. Ugniatanie zajmie około 15 minut. Włóż do naczynia, posypując mąką. I przykryj ręcznikiem. Wyjmij miskę ciasta w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny. W cieple ciasto powinno podwoić rozmiar.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni. Zwiń go w wałek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie podziel ten wałek na kawałki o równej wadze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak kształtować bułki? Możesz zwinąć je w zwykłe kulki. Jeśli chcesz bułki o tradycyjnym kształcie, rozwałkuj je, składając kilka razy kopertą. A potem, owijając ciasto wzdłuż boków, zwiń taki ładny przedmiot.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozwól tym półfabrykatom ponownie zbliżyć się przez 15 minut, przenosząc je na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Włącz piekarnik na 180°C.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj powierzchnię bułek mieszanką jednego żółtka i wody. Wyślij blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz bułki przez 15-20 minut na złoty kolor.

jeśli chcesz niesłodzone bułeczki, włóż do ciasta 1-2 łyżki cukru.
gotowe bułeczki można przykryć czystym ręcznikiem, a następnie stają się jeszcze bardziej miękkie i delikatne.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy