skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić maślane bułeczki z ciasta na maśle i oleju roślinnym? Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Dodaj drożdże, sól, cukier, wanilinę, jajko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Wymieszać. Wlej masło roślinne i stopione masło. Jak stopić masło? Szczegółowy opis znajdziesz na końcu przepisu.
Krok 2:
Ponownie wszystko wymieszaj. Przesiej mąkę bezpośrednio do miski. Ważne jest, aby to zrobić, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 3:
Dodawaj go stopniowo, cierpliwie wyrabiając ciasto. Powinien stać się bardzo giętki, ale nie przyklejać się do rąk. Ugniatanie zajmie około 15 minut. Włóż do naczynia, posypując mąką. I przykryj ręcznikiem. Wyjmij miskę ciasta w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny. W cieple ciasto powinno podwoić rozmiar.
Krok 4:
Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni. Zwiń go w wałek.
Krok 5:
Następnie podziel ten wałek na kawałki o równej wadze.
Krok 6:
Jak kształtować bułki? Możesz zwinąć je w zwykłe kulki. Jeśli chcesz bułki o tradycyjnym kształcie, rozwałkuj je, składając kilka razy kopertą. A potem, owijając ciasto wzdłuż boków, zwiń taki ładny przedmiot.
Krok 7:
Pozwól tym półfabrykatom ponownie zbliżyć się przez 15 minut, przenosząc je na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Włącz piekarnik na 180°C.
Krok 8:
Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj powierzchnię bułek mieszanką jednego żółtka i wody. Wyślij blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika.
Krok 9:
Piecz bułki przez 15-20 minut na złoty kolor.
jeśli chcesz niesłodzone bułeczki, włóż do ciasta 1-2 łyżki cukru.
gotowe bułeczki można przykryć czystym ręcznikiem, a następnie stają się jeszcze bardziej miękkie i delikatne.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g