skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić biszkopt czekoladowy na kefirze? Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową, a kefir najlepiej kwaśny. Przesiać 200 gr. mąki, dodając 50 gr. kakao w proszku. Dodaj 1 herbatę.l. skrobia, 1 herbata.l. soda, 1/3 herbaty.l. sól, 1 herbata.l. cukier waniliowy i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka, sucha.
Krok 2:
Rozbij 2 jaja kurze do dużej miski.
Krok 3:
Dodaj małe porcje 200 gr. Sahara.
Krok 4:
Dobrze ubij mikserem do białej, przewiewnej masy.
Krok 5:
Dodaj po trochu 100 ml.Olej roślinny i ubij.
Krok 6:
Dodaj 250 ml. ciepły kefir i kontynuuj ubijanie.
Krok 7:
Dodaj łyżkę suchej mieszanki do jajka i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Krok 8:
Powstałe ciasto czekoladowe, przypominające konsystencję gęstej śmietany, układamy w formie, której dno i boki są wstępnie pokryte pergaminem.
Krok 9:
Po obróceniu formy na stole równomiernie rozprowadzamy w niej ciasto, wypełniając wszystkie przestrzenie. Pamiętaj, aby przykryć formę folią, której wnętrze posmarować masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Krok 10:
Zmniejsz stopień piekarnika do 160 po 35 minutach i kontynuuj pieczenie biszkoptu przez kolejne 40 minut bez otwierania piekarnika. Wyjmujemy nasz biszkopt z piekarnika, usuwając folię z formą, kładziemy go na stole i uwalniamy z pergaminu.
Krok 11:
Okazało się, że jest to gładki, bujny i porowaty biszkopt, który kładziemy na stojaku i schładzamy.
idealny przepis na bujne, smaczne i aromatyczne wypieki, które można wykorzystać jako bazę do przygotowania ciasta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal / 100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g