biszkopt czekoladowy na kefirze

tajne żetony do gotowania aromatycznych i pysznych wypieków! Biszkopt czekoladowy na kefirze-delikatny w smaku i łatwy do przygotowania, na herbatę dla całej rodziny. Każdy krem lub dżem będzie pasował do tego biszkoptu - możesz z niego złożyć dowolne ciasto.
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 23 % 14 g
węglowodany 67 % 41 g
298 kcal
IG: 7 / 2 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić biszkopt czekoladowy na kefirze? Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową, a kefir najlepiej kwaśny. Przesiać 200 gr. mąki, dodając 50 gr. kakao w proszku. Dodaj 1 herbatę.l. skrobia, 1 herbata.l. soda, 1/3 herbaty.l. sól, 1 herbata.l. cukier waniliowy i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka, sucha.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij 2 jaja kurze do dużej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj małe porcje 200 gr. Sahara.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze ubij mikserem do białej, przewiewnej masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj po trochu 100 ml.Olej roślinny i ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 250 ml. ciepły kefir i kontynuuj ubijanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj łyżkę suchej mieszanki do jajka i dokładnie wymieszaj trzepaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powstałe ciasto czekoladowe, przypominające konsystencję gęstej śmietany, układamy w formie, której dno i boki są wstępnie pokryte pergaminem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po obróceniu formy na stole równomiernie rozprowadzamy w niej ciasto, wypełniając wszystkie przestrzenie. Pamiętaj, aby przykryć formę folią, której wnętrze posmarować masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmniejsz stopień piekarnika do 160 po 35 minutach i kontynuuj pieczenie biszkoptu przez kolejne 40 minut bez otwierania piekarnika. Wyjmujemy nasz biszkopt z piekarnika, usuwając folię z formą, kładziemy go na stole i uwalniamy z pergaminu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Okazało się, że jest to gładki, bujny i porowaty biszkopt, który kładziemy na stojaku i schładzamy.

idealny przepis na bujne, smaczne i aromatyczne wypieki, które można wykorzystać jako bazę do przygotowania ciasta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal / 100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy