skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruche ciasto na margarynie z nadzieniem jabłkowo-białkowym? Oddziel białka od żółtek. Białka wkładamy do lodówki. Wlej 100 gramów cukru do żółtek i dokładnie zmiel wszystko widelcem.
Krok 2:
Margarynę wcieramy w mieszankę żółtek i cukru na grubej tarce (w tym celu musi być bardzo dobrze schłodzona). Wszystko jest dobrze zmielone widelcem.
Krok 3:
Dodaj przesianą i zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Powinien być miękki i gładki, nie powinien przyklejać się do rąk.
Krok 4:
Oddziel 1/3 ciasta, zwiń w kulkę, zawiń w folię (torebkę)i włóż do zamrażarki na 30 minut.
Krok 5:
Ubij białka na gęstą, stabilną pianę trzepaczką lub mikserem. W procesie ubijania dodaj do nich 100 gramów cukru.
Krok 6:
Obierz jabłka, zetrzyj na grubej tarce, posyp cynamonem.
Krok 7:
Kiedy wszystkie składniki są gotowe, przejdź do ostatniej chwili i zobacz, jak upiec starte ciasto z jabłkami. Aby to zrobić, weź dużą kulkę ciasta, włóż ją do okrągłego naczynia do pieczenia (najlepiej rozłącznego), lekko nasmarowanego olejem i ugniataj rękami w ciasto. Nakłuwamy ciasto widelcem, aby nie pęczniało podczas pieczenia.
Krok 8:
Jabłka delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.
Krok 9:
Rozłóż nadzienie na podstawie.
Krok 10:
Wyjmujemy małą kulkę ciasta z zamrażarki i pocieramy ją na wierzchu nadzienia na grubej tarce.
Krok 11:
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni w rozgrzanym piekarniku, aż się zrumieni i będzie całkowicie ugotowane. Pieczyłem go przez około 40 minut.
Krok 12:
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z formy. Pokrój na porcje i podawaj jako deser. Miłego picia herbaty)))
ten przepis jest jednym z najłatwiejszych, najszybszych i najbardziej budżetowych. Z wyglądu ciasto okazuje się bardzo apetyczne ze względu na rumieniec i kręconą "czapkę", a jego smak jest doskonały! Możesz osobiście przekonać się o tym, co powiedziałem, kiedy zdecydujesz się przygotować takie wypieki.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g