kruche ciasto na margarynie z nadzieniem jabłkowo-białkowym

rozpływające się w ustach ciasto o magicznym smaku jabłka! Kruche ciasto na margarynie z nadzieniem jabłkowo-białkowym jest niezwykle delikatne i kruche. Idealny na domowe przyjęcie herbaciane! A co najważniejsze, takie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu - poradzi sobie każda gospodyni domowa, nawet początkująca.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 28 % 17 g
węglowodany 63 % 38 g
319 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kruche ciasto na margarynie z nadzieniem jabłkowo-białkowym? Oddziel białka od żółtek. Białka wkładamy do lodówki. Wlej 100 gramów cukru do żółtek i dokładnie zmiel wszystko widelcem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Margarynę wcieramy w mieszankę żółtek i cukru na grubej tarce (w tym celu musi być bardzo dobrze schłodzona). Wszystko jest dobrze zmielone widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą i zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Powinien być miękki i gładki, nie powinien przyklejać się do rąk.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel 1/3 ciasta, zwiń w kulkę, zawiń w folię (torebkę)i włóż do zamrażarki na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij białka na gęstą, stabilną pianę trzepaczką lub mikserem. W procesie ubijania dodaj do nich 100 gramów cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz jabłka, zetrzyj na grubej tarce, posyp cynamonem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kiedy wszystkie składniki są gotowe, przejdź do ostatniej chwili i zobacz, jak upiec starte ciasto z jabłkami. Aby to zrobić, weź dużą kulkę ciasta, włóż ją do okrągłego naczynia do pieczenia (najlepiej rozłącznego), lekko nasmarowanego olejem i ugniataj rękami w ciasto. Nakłuwamy ciasto widelcem, aby nie pęczniało podczas pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jabłka delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż nadzienie na podstawie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy małą kulkę ciasta z zamrażarki i pocieramy ją na wierzchu nadzienia na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni w rozgrzanym piekarniku, aż się zrumieni i będzie całkowicie ugotowane. Pieczyłem go przez około 40 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy z formy. Pokrój na porcje i podawaj jako deser. Miłego picia herbaty)))

ten przepis jest jednym z najłatwiejszych, najszybszych i najbardziej budżetowych. Z wyglądu ciasto okazuje się bardzo apetyczne ze względu na rumieniec i kręconą "czapkę", a jego smak jest doskonały! Możesz osobiście przekonać się o tym, co powiedziałem, kiedy zdecydujesz się przygotować takie wypieki.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy