skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na bezę.
Krok 2:
Ubij białka w pianę.
Krok 3:
W małych porcjach dodaj cukier, ubij białka na gęstą, stabilną pianę. Na samym końcu dodaj nalewkę waniliową (lub cukier waniliowy) i ubijaj przez kilka minut.
Krok 4:
Rozłóż ćwiartkę ubitych białek w postaci małych ciastek na blasze do pieczenia.
Krok 5:
Dodaj posiekane orzeszki ziemne do reszty białek.
Krok 6:
Białka z orzechami układamy również w postaci małych ciasteczek.
Krok 7:
Suszymy bezę w piekarniku w temperaturze 110 C przez 1 godzinę (lub dłużej, najważniejsze jest to, że beza jest całkowicie sucha).
Krok 8:
Składniki kremu.
Krok 9:
Ubij masło. W małych porcjach dodaj skondensowane mleko, dokładnie ubijając.
Krok 10:
Dodaj nalewkę waniliową.
Krok 11:
Posiekaj bezę z orzechami do średniej wielkości miękiszu.
Krok 12:
Dodaj okruchy do kremu i dokładnie wymieszaj.
Krok 13:
Z powstałej masy tworzymy kulki (12-15 sztuk). Włóż do zamrażarki na 10-15 minut.
Krok 14:
Biała beza jest mielona na drobne okruchy. Rzuć w nią kulki.
Krok 15:
Gotowe. Możesz podać natychmiast. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g