kurczak w foremkach do muffinek

Elegancka przekąska na świąteczny stół-zjedzona przez machnięcie! Kurczak w foremkach do muffinek to świetna przekąska, którą można przygotować w 40-45 minut. Wygląda oryginalnie, proste wykonanie, idealne na przyjęcie.
Alina WiktorowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 19 g
tłuszcze 22 % 7 g
węglowodany 19 % 6 g
169 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka w foremkach do muffinek? Ugotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie, ostudź i drobno posiekaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj sos Ranch, mleko, jajka, mąkę, aż się połączą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj kolendrę. Odłóż jedną trzecią części na bok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce wymieszaj: ser, mięso, zioła, mieszankę mąki (odłóż część mieszanki na bok). Masa powinna wyglądać jak sałatka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Formę do muffinek posyp mąką. Połóż gęstą mieszankę z mięsem, dodaj mieszankę mąki na wierzchu (tę, która została odłożona na bok).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, piec 20 minut, nie więcej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upieczeniu babeczek wyjmij je z formy i podawaj posypane kolendrą na wierzchu.

dla tych, którzy nie wiedzą, sos Ranch to: jogurt naturalny z majonezem, solą, czarnym pieprzem i zieloną cebulą. Możesz mieszać sam. Jogurt można zastąpić kwaśną śmietaną. Zmień proporcje dla siebie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy