skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić miękkie, delikatne i proste ciasta miodowe z ciasta czekoladowego z cytryną i dżemem jagodowym? Bardzo szybko i łatwo! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Możesz użyć dowolnego dżemu do smaku. Mam wiśnię.
Krok 2:
Połącz miękkie masło z miodem i skórką z cytryny. Ubij mikserem, aż będzie puszysty. Możesz wyrabiać ciasto nie mikserem, ale trzepaczką ręcznie.
Krok 3:
Kontynuując ubijanie, dodawaj jajka kurze pojedynczo.
Krok 4:
Wlej olej roślinny i ponownie ubij.
Krok 5:
Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wlej Części do ciasta. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, więc skup się przede wszystkim na konsystencji.
Krok 6:
Powinno być puszyste, bardzo delikatne, ale dość gęste, nie płynące ciasto.
Krok 7:
Przenieś ciasto na wyłożoną pergaminem i natłuszczoną blachę do pieczenia (25x30 cm) i spłaszcz. Nie znalazłem takiej blachy do pieczenia, musiałem użyć formy 21x31 cm, więc ciasta okazały się dość wysokie.
Krok 8:
Piec ciasto przez około 30-40 minut w 160°C, aż będzie suche. Schłodzić gotowe ciasto i ostrożnie wyjąć z formy. Ciasto jest delikatne, przewiewne i łatwo się łamie. Pokrój wzdłuż na dwie równe części. W razie potrzeby Przytnij krawędzie nożem.
Krok 9:
Dokładnie posmaruj połowę dżemem jagodowym. Przykryj drugim ciastem. Konsystencja dżemu powinna być dość gęsta. Dżem można zastąpić miękką marmoladą lub grubą konfiturą. Ciasto jest bardzo porowate i szybko wchłonie mniej gęste nadzienia typu dżem.
Krok 10:
Pokrój ciasta na porcje. Udekoruj miętą. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g