miodowe czekoladowe ciasteczka z cytryną i dżemem jagodowym

pyszne w smaku! A gotowanie jest łatwe, proste i szybkie! Ciasta miodowe z ciasta czekoladowego z nutą cytrusów i warstwą jagód są dobre na filiżankę aromatycznej herbaty lub kawy. Każdy początkujący może przygotować te wypieki, będziesz cieszyć się procesem-w kuchni będzie niesamowity aromat!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 23 % 16 g
węglowodany 69 % 48 g
374 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić miękkie, delikatne i proste ciasta miodowe z ciasta czekoladowego z cytryną i dżemem jagodowym? Bardzo szybko i łatwo! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Możesz użyć dowolnego dżemu do smaku. Mam wiśnię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz miękkie masło z miodem i skórką z cytryny. Ubij mikserem, aż będzie puszysty. Możesz wyrabiać ciasto nie mikserem, ale trzepaczką ręcznie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kontynuując ubijanie, dodawaj jajka kurze pojedynczo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny i ponownie ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wlej Części do ciasta. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, więc skup się przede wszystkim na konsystencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinno być puszyste, bardzo delikatne, ale dość gęste, nie płynące ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ciasto na wyłożoną pergaminem i natłuszczoną blachę do pieczenia (25x30 cm) i spłaszcz. Nie znalazłem takiej blachy do pieczenia, musiałem użyć formy 21x31 cm, więc ciasta okazały się dość wysokie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec ciasto przez około 30-40 minut w 160°C, aż będzie suche. Schłodzić gotowe ciasto i ostrożnie wyjąć z formy. Ciasto jest delikatne, przewiewne i łatwo się łamie. Pokrój wzdłuż na dwie równe części. W razie potrzeby Przytnij krawędzie nożem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie posmaruj połowę dżemem jagodowym. Przykryj drugim ciastem. Konsystencja dżemu powinna być dość gęsta. Dżem można zastąpić miękką marmoladą lub grubą konfiturą. Ciasto jest bardzo porowate i szybko wchłonie mniej gęste nadzienia typu dżem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój ciasta na porcje. Udekoruj miętą. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka - 97   kcal/100g

Podobne przepisy