piersi z kaczki z jabłkami w folii

wykwintne domowe danie! Przygotuj pierś z kaczki według tego przepisu! Piersi z kaczki z jabłkami w folii to, jak się wydaje, prosty obiad. Patrząc z innej perspektywy, pierś z kaczki od dawna jest podawana na święta lub znaczące obiady i kolacje. Sprawmy, aby każda kolacja była wyjątkowa i zachwyć się!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 16 % 4 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przepłucz kaczkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dopraw i dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż cebulę do mięsa i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wodę z octem i polej mięso. Mieszaj i odstaw na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej olej na patelni i usmaż kaczkę z obu stron. Lepiej to zrobić szybko i na dużym ogniu, aby mięso pozostało soczyste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas pieczenia kaczki umyj i pokrój jabłka w kliny, usuwając środek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy kaczka się zarumieni-połóż na niej cebulę, zmniejsz ogień i gotuj, aż cebula będzie miękka. Jeśli cenisz soczyste mięso, połóż cebulę na dnie, a nie na wierzchu - mięso.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W wyłożonej folią patelni piekarnika ułóż połowę jabłek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż cebulę z mięsem w następnej warstwie i ułóż resztę jabłek na wierzchu. Przykryj wszystko dobrze folią.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotuj przez 15-20 minut w 180 stopniach, a następnie rozpakuj i gotuj przez kolejne 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I można podawać - jako samodzielne danie ze świeżym chlebem, serem i winem, a także w duecie z przystawką i sałatką.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kaczki - 241   kcal/100g

Podobne przepisy