skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przepłucz kaczkę.
Krok 2:
Dopraw i dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Krok 4:
Włóż cebulę do mięsa i wymieszaj.
Krok 5:
Wymieszaj wodę z octem i polej mięso. Mieszaj i odstaw na 30 minut.
Krok 6:
Rozgrzej olej na patelni i usmaż kaczkę z obu stron. Lepiej to zrobić szybko i na dużym ogniu, aby mięso pozostało soczyste.
Krok 7:
Podczas pieczenia kaczki umyj i pokrój jabłka w kliny, usuwając środek.
Krok 8:
Gdy kaczka się zarumieni-połóż na niej cebulę, zmniejsz ogień i gotuj, aż cebula będzie miękka. Jeśli cenisz soczyste mięso, połóż cebulę na dnie, a nie na wierzchu - mięso.
Krok 9:
W wyłożonej folią patelni piekarnika ułóż połowę jabłek.
Krok 10:
Ułóż cebulę z mięsem w następnej warstwie i ułóż resztę jabłek na wierzchu. Przykryj wszystko dobrze folią.
Krok 11:
Gotuj przez 15-20 minut w 180 stopniach, a następnie rozpakuj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Krok 12:
I można podawać - jako samodzielne danie ze świeżym chlebem, serem i winem, a także w duecie z przystawką i sałatką.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kaczki - 241 kcal/100g