skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Tygrysie? Najpierw przygotuj niezbędne składniki na biszkopt. Powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej, aby nasycić mąkę tlenem. Zwiększy to wzrost ciasta, a biszkopt będzie bujny i przewiewny.
Krok 3:
Umyj jajka, osusz. Ostrożnie oddziel żółtka od białek. Ani kropla żółtka nie powinna dostać się do białek, w przeciwnym razie nie zostaną ubite.
Krok 4:
Ubij żółtka z dużą prędkością miksera z połową normy cukru i cukrem waniliowym. Kontynuując ubijanie, stopniowo wlewaj gorącą wodę. Ubijaj, aż uzyskasz jasną, puszystą masę.
Krok 5:
W czystym, suchym, beztłuszczowym pojemniku ubij białka. Zacznij ubijać z małą prędkością, aż będzie miękka piana. Bez zatrzymywania ubijania dodaj pozostały cukier w częściach. Stopniowo zwiększając prędkość, ubij białka na gęstą, stabilną pianę.
Krok 6:
Ubij białka w masę żółtkową partiami łopatką. Zrób to ostrożnie, aby nie zakłócić ich struktury powietrza. Mieszaj masę płynnymi ruchami od dołu do góry.
Krok 7:
Stopniowo wsyp mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Ostrożnie wymieszaj ciasto biszkoptowe, osiągając pełną jednorodność. Nie trzeba opóźniać procesu-ostrożnie, ale nie na długo, aby ciasto nie straciło lekkości.
Krok 8:
Ciasto jest jednorodne i puszyste.
Krok 9:
Przykryj spód naczynia do pieczenia (moje d=22 cm) pergaminem. Ściany formy nie muszą być smarowane. Włóż ciasto do formy, delikatnie spłaszcz. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 minut. Określ czas gotowania, koncentrując się na cechach działania piekarnika.
Krok 10:
Przez pierwsze 20 minut nie otwieraj piekarnika, aby ciastko nie osiadło od nagłej zmiany temperatury. Z tego samego powodu nie spiesz się, aby wyjąć go z wyłączonego piekarnika, odstaw na około 10 minut z uchylonymi drzwiami. Ostudzić biszkopt i wyjąć z formy. Lepiej upiec go 10-12 godzin przed złożeniem ciasta, aby miękisz był zagęszczony. Wtedy biszkopt kruszy się mniej po pocięciu na ciasta.
Krok 11:
Do wykończenia ciasta użyłam kremu. Należy to również zrobić z wyprzedzeniem, aby wystarczająco się ochłodziło. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną, ale w pierwszej wersji krem będzie smaczniejszy. Pozostaw masło na chwilę w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
Krok 12:
W rondlu połącz jajka, cukier i skrobię. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż znikną grudki.
Krok 13:
Mieszając, wlej małą porcję mleka, dobrze wymieszaj.
Krok 14:
Dodaj resztę mleka, wymieszaj.
Krok 15:
Gotuj masę na średnim ogniu, ciągle mieszając szpatułką. Kiedy zacznie zauważalnie gęstnieć, zmniejsz ciepło do minimum. Gotuj przez kolejne 1-2 minuty, baza parzona powinna powoli zsuwać się z łopatki. Wyjmij patelnię z pieca.
Krok 16:
Przykryj bazę parzoną folią spożywczą & quot; w kontakcie & quot; i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 17:
Ubij miękkie masło z cukrem waniliowym, aż będzie puszyste.
Krok 18:
Kontynuując ubijanie, dodaj 1-2 łyżki.l baza budyniowa.
Krok 19:
Wmieszaj całą bazę do oleju, ubijaj z dużą prędkością. Aby krem nie łuszczył się podczas ubijania, baza kremu i masło powinny mieć tę samą temperaturę pokojową.
Krok 20:
Odłóż część białego kremu. W pozostałej części dodaj pomarańczowy barwnik.
Krok 21:
Ubijaj, aż uzyskasz jednolity kolor kremu. Aby zakończyć ciasto, krem należy schłodzić przez 1,5-2 godziny, aby był stabilny.
Krok 22:
W przypadku kremu śmietankowego śmietana i forma, w której będą ubijane, powinny być dobrze schłodzone. Trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce.
Krok 23:
Jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Ubij śmietanę mikserem z cukrem waniliowym na minimalnych obrotach, stopniowo dodając cukier puder i zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
Krok 24:
Na biszkopcie odetnij wierzch, aby wierzch ciasta był równy. Pokrój biszkopt na 3 ciasta.
Krok 25:
Połóż pierwsze ciasto na płaskim talerzu, nasącz je dowolnym sokiem owocowym lub jagodowym.
Krok 26:
Połóż część kremu na cieście, spłaszcz.
Krok 27:
Przykryj drugim ciastem.
Krok 28:
Złóż ciasto, powtarzając impregnacja-ciasto kremowe. Na wierzch i z boków przykryj ciasto pozostałym kremem maślanym. Włóż ciasto do lodówki, aby krem był gęstszy.
Krok 29:
Wytnij uszy tygrysa z odciętego wierzchołka biszkoptu, posmaruj je ze wszystkich stron pomarańczowym kremem i połóż na cieście. Za pomocą małej dyszy & quot; zamknięta gwiazda & quot; udekoruj najpierw uszy kremem, a następnie narysuj pożądane kontury pyska tygrysa.
Krok 30:
Oczy i dolną część pyska ozdobiłem białym kremem, pozostawiając kontury na nos, język i paski.
Krok 31:
Dodatkowo do dekoracji wziąłem różowe perły cukiernicze i ciemną czekoladę.
Krok 32:
Posiekaj czekoladę na drobnej tarce, wypełnij miejsca pozostawione na paski i dziobek. Różowa perła-język, czekolada w postaci okrągłych kropelek umieść na oczach. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 5-6 godzin do namoczenia.
Krok 33:
Pokrój ciasto na porcje i poczęstuj gości. Smacznego!
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
zostało mi około jednej czwartej kremu. Może być stosowany jako nadzienie do ciast budyniowych, koszy piaskowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g