ciasto Tygrysie biszkoptowe

jasny, piękny, delikatny i pyszny, na świąteczny stół! Ciasto biszkoptowe tygrysa stanie się ozdobą słodkiego stołu. A gotowanie nie jest trudne! To świetny pomysł na uroczystość dla dzieci, będzie bardziej magiczny i piękny.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 38 % 17 g
węglowodany 53 % 24 g
270 kcal
IG: 21 / 4 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Tygrysie? Najpierw przygotuj niezbędne składniki na biszkopt. Powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej, aby nasycić mąkę tlenem. Zwiększy to wzrost ciasta, a biszkopt będzie bujny i przewiewny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj jajka, osusz. Ostrożnie oddziel żółtka od białek. Ani kropla żółtka nie powinna dostać się do białek, w przeciwnym razie nie zostaną ubite.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij żółtka z dużą prędkością miksera z połową normy cukru i cukrem waniliowym. Kontynuując ubijanie, stopniowo wlewaj gorącą wodę. Ubijaj, aż uzyskasz jasną, puszystą masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W czystym, suchym, beztłuszczowym pojemniku ubij białka. Zacznij ubijać z małą prędkością, aż będzie miękka piana. Bez zatrzymywania ubijania dodaj pozostały cukier w częściach. Stopniowo zwiększając prędkość, ubij białka na gęstą, stabilną pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij białka w masę żółtkową partiami łopatką. Zrób to ostrożnie, aby nie zakłócić ich struktury powietrza. Mieszaj masę płynnymi ruchami od dołu do góry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stopniowo wsyp mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Ostrożnie wymieszaj ciasto biszkoptowe, osiągając pełną jednorodność. Nie trzeba opóźniać procesu-ostrożnie, ale nie na długo, aby ciasto nie straciło lekkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto jest jednorodne i puszyste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj spód naczynia do pieczenia (moje d=22 cm) pergaminem. Ściany formy nie muszą być smarowane. Włóż ciasto do formy, delikatnie spłaszcz. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 minut. Określ czas gotowania, koncentrując się na cechach działania piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przez pierwsze 20 minut nie otwieraj piekarnika, aby ciastko nie osiadło od nagłej zmiany temperatury. Z tego samego powodu nie spiesz się, aby wyjąć go z wyłączonego piekarnika, odstaw na około 10 minut z uchylonymi drzwiami. Ostudzić biszkopt i wyjąć z formy. Lepiej upiec go 10-12 godzin przed złożeniem ciasta, aby miękisz był zagęszczony. Wtedy biszkopt kruszy się mniej po pocięciu na ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do wykończenia ciasta użyłam kremu. Należy to również zrobić z wyprzedzeniem, aby wystarczająco się ochłodziło. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną, ale w pierwszej wersji krem będzie smaczniejszy. Pozostaw masło na chwilę w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W rondlu połącz jajka, cukier i skrobię. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż znikną grudki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Mieszając, wlej małą porcję mleka, dobrze wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj resztę mleka, wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotuj masę na średnim ogniu, ciągle mieszając szpatułką. Kiedy zacznie zauważalnie gęstnieć, zmniejsz ciepło do minimum. Gotuj przez kolejne 1-2 minuty, baza parzona powinna powoli zsuwać się z łopatki. Wyjmij patelnię z pieca.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj bazę parzoną folią spożywczą & quot; w kontakcie & quot; i ostudź do temperatury pokojowej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubij miękkie masło z cukrem waniliowym, aż będzie puszyste.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kontynuując ubijanie, dodaj 1-2 łyżki.l baza budyniowa.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wmieszaj całą bazę do oleju, ubijaj z dużą prędkością. Aby krem nie łuszczył się podczas ubijania, baza kremu i masło powinny mieć tę samą temperaturę pokojową.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Odłóż część białego kremu. W pozostałej części dodaj pomarańczowy barwnik.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ubijaj, aż uzyskasz jednolity kolor kremu. Aby zakończyć ciasto, krem należy schłodzić przez 1,5-2 godziny, aby był stabilny.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    W przypadku kremu śmietankowego śmietana i forma, w której będą ubijane, powinny być dobrze schłodzone. Trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Ubij śmietanę mikserem z cukrem waniliowym na minimalnych obrotach, stopniowo dodając cukier puder i zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Na biszkopcie odetnij wierzch, aby wierzch ciasta był równy. Pokrój biszkopt na 3 ciasta.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Połóż pierwsze ciasto na płaskim talerzu, nasącz je dowolnym sokiem owocowym lub jagodowym.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Połóż część kremu na cieście, spłaszcz.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Przykryj drugim ciastem.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Złóż ciasto, powtarzając impregnacja-ciasto kremowe. Na wierzch i z boków przykryj ciasto pozostałym kremem maślanym. Włóż ciasto do lodówki, aby krem był gęstszy.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Wytnij uszy tygrysa z odciętego wierzchołka biszkoptu, posmaruj je ze wszystkich stron pomarańczowym kremem i połóż na cieście. Za pomocą małej dyszy & quot; zamknięta gwiazda & quot; udekoruj najpierw uszy kremem, a następnie narysuj pożądane kontury pyska tygrysa.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Oczy i dolną część pyska ozdobiłem białym kremem, pozostawiając kontury na nos, język i paski.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Dodatkowo do dekoracji wziąłem różowe perły cukiernicze i ciemną czekoladę.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Posiekaj czekoladę na drobnej tarce, wypełnij miejsca pozostawione na paski i dziobek. Różowa perła-język, czekolada w postaci okrągłych kropelek umieść na oczach. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 5-6 godzin do namoczenia.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Pokrój ciasto na porcje i poczęstuj gości. Smacznego!

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

zostało mi około jednej czwartej kremu. Może być stosowany jako nadzienie do ciast budyniowych, koszy piaskowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy