skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić starte ciasto waniliowe na maśle? Przygotuj produkty według listy. Olej powinien mieć temperaturę pokojową. Jajko umyć i osuszyć serwetkami. Połącz miękkie masło z cukrem i ubij z największą prędkością miksera przez 2-3 minuty. Masa stanie się bardziej puszysta, a cukier prawie się rozpuści.
Krok 2:
Ubij surowe jajko do ubitego masła i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić je na całej masie.
Krok 3:
Przesiej mąkę przez sito i włóż do ciasta w częściach W 2-3 seriach. Dodaj szczyptę sody i waniliny na czubku noża. Szybko zagnieść gładkie ciasto, aby nie przylegało do rąk. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Ponieważ jest to ciasto kruche, nie można go ugniatać przez długi czas - dzięki temu staje się lepki, a gotowe produkty są tylko twardsze. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, aż będą gładkie. Potrzebujemy ciasta miękkiego i giętkiego.
Krok 4:
Podziel gotowe ciasto na 2 nierówne części. Zawiń mniejszą część w folię spożywczą i włóż do zamrażarki, aby się zestaliła. Zajmie to co najmniej 30 minut.
Krok 5:
Wyłóż blachę do pieczenia specjalnym papierem i rozwałkuj większość ciasta na całej powierzchni.
Krok 6:
Na całym cieście rozprowadź dżem lub dżem, który nie jest płynny.
Krok 7:
Zetrzyj zamrożone ciasto na grubej lub średniej tarce na całej powierzchni ciasta. Staraj się nie pozostawiać otwartych dużych przestrzeni, wypełniaj je równomiernie tartym ciastem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 8:
Jeśli piekarnik ma grill, przytrzymaj ciasto pod grillem przez kolejne 2-3 minuty, aby wierzch ciasta stał się złoty. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i lekko ostudź. Podawaj z herbatą, kakao, sokiem lub mlekiem. Smacznego!
Ciasto kruche jest jednym z najłatwiejszych do zrobienia, ale ma swoje sztuczki.
ważne!
staraj się zminimalizować proces wyrabiania ciasta kruchego. Gdy tylko wszystkie składniki zostaną równomiernie wymieszane (dosłownie 1-2 minuty), ugniatanie można przerwać. Jeśli ugniatasz ciasto przez długi czas, gluten rozwinie się w mące, a gotowe produkty będą twarde. A od aktywnego ugniatania ciasto staje się lepkie, a niedoświadczone gospodynie domowe często zaczynają dodawać mąkę. Ze względu na dużą ilość tłuszczu (margaryny lub masła) takie ciasto jest w stanie przyjąć dużą ilość mąki, pozostając lepkim przez długi czas. Bądź ostrożny, ponieważ. wynik może być godny ubolewania-produkt w tym przypadku będzie twardy, nieapetyczny.
Rada:
idealne kruche ciasto uzyskuje się dzięki szybkiemu ugniataniu z minimalną ilością posypanej mąki. Ilość mąki może nieznacznie różnić się od wskazanej w przepisie, w zależności od jej właściwości, ale ciasto powinno być miękkie, plastyczne, maślane. Jeśli po raz pierwszy gotujesz według przepisu, eksperymentuj na małych porcjach.
aby zrobić takie ciasto, możesz użyć absolutnie dowolnego dżemu. Najbardziej podoba mi się, gdy jest zrobiony na dżemie śliwkowym lub dżemie z czarnej porzeczki. Nadają ciastu lekką kwaskowatość, która doskonale współgra ze słodkim ciastem.
to jedno z najpopularniejszych ciast przygotowywanych w wielu rodzinach. Domowe, przytulne ciasto! Jest szczególnie dobry do usuwania dżemu.
aby uzyskać bogatszy smak, możesz dodać trochę zmielonych orzechów do ciasta.
Gotuj z przyjemnością!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g