skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli chcesz szybko przygotować słodkie, smaczne wypieki na herbatę, sprawdź ten przepis, w którym powiem ci, jak upiec ciasteczka orzechowe. Bierzemy produkty zgodnie z listą. Potrzebujemy roztopionego oleju, więc wyjmujemy go z lodówki z wyprzedzeniem i pozostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Przystępujemy do przygotowania ciasta. W głębokiej misce połącz masło i cukier, wszystko dobrze zmiel łyżką. Dodaj żółtka (możesz dodać całe jajko, tylko żółtka sprawiają, że ciasto jest bardziej kruche i delikatne). Wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną papkę.
Krok 3:
Dodaj posiekane posiekane orzechy włoskie. Użyłem już obranych orzechów ze sklepu, jeśli nie masz obranych, będziesz musiał poświęcić trochę więcej czasu na ich przygotowanie, aby je pokonać, obrać i zdobyć jądra. Posiekaj orzechy nożem z ostrym szerokim ostrzem lub przykryj torebką i lekko uderz je młotkiem kuchennym. Nie trzeba ich mocno kruszyć, aby nie uzyskać okruchów - w końcu orzechy powinny być dobrze wyczuwalne w cieście.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę, zagniataj ciasto.
Krok 5:
Ciasto jest miękkie i delikatne, jeśli jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki. Zawsze lepiej jest najpierw wlać mąkę mniejszą niż norma wskazana w kompozycji, a następnie dodać, ponieważ mąka dla wszystkich gospodyń domowych może być inna i mieć inny procent glutenu. Chociaż mąka może odejść i trochę więcej niż wskazałem.
Krok 6:
Z ciasta tworzymy opaskę uciskową i kroimy ją na równe kawałki wielkości orzecha włoskiego, które następnie zwijamy w kulki. Możesz uszczypnąć ciasto rękami. Rozłóż półfabrykaty na blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie(w piekarniku ciasteczka nieznacznie wzrosną).
Krok 7:
Piec w nagrzanym piekarniku w 190 C przez 15 minut. W tym czasie pokryje się złotą skórką. Ciasteczka chłodzimy, posypujemy cukrem pudrem (Opcjonalnie) i podajemy do herbaty. Miłego picia herbaty!
ciasteczka z orzechów włoskich są bardzo łatwe i szybkie - poradzisz sobie z ich przygotowaniem bez większego wysiłku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g