ciasteczka na żółtkach z orzechami włoskimi

piękne ciasteczka, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka na żółtkach z orzechami włoskimi są bardzo smaczne, złote, delikatne, kruche i pachnące! Kruche ciasto idealnie komponuje się z orzechami. Idealny na herbatę!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 46 % 38 g
węglowodany 45 % 37 g
512 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli chcesz szybko przygotować słodkie, smaczne wypieki na herbatę, sprawdź ten przepis, w którym powiem ci, jak upiec ciasteczka orzechowe. Bierzemy produkty zgodnie z listą. Potrzebujemy roztopionego oleju, więc wyjmujemy go z lodówki z wyprzedzeniem i pozostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przystępujemy do przygotowania ciasta. W głębokiej misce połącz masło i cukier, wszystko dobrze zmiel łyżką. Dodaj żółtka (możesz dodać całe jajko, tylko żółtka sprawiają, że ciasto jest bardziej kruche i delikatne). Wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną papkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj posiekane posiekane orzechy włoskie. Użyłem już obranych orzechów ze sklepu, jeśli nie masz obranych, będziesz musiał poświęcić trochę więcej czasu na ich przygotowanie, aby je pokonać, obrać i zdobyć jądra. Posiekaj orzechy nożem z ostrym szerokim ostrzem lub przykryj torebką i lekko uderz je młotkiem kuchennym. Nie trzeba ich mocno kruszyć, aby nie uzyskać okruchów - w końcu orzechy powinny być dobrze wyczuwalne w cieście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przesianą mąkę, zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto jest miękkie i delikatne, jeśli jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki. Zawsze lepiej jest najpierw wlać mąkę mniejszą niż norma wskazana w kompozycji, a następnie dodać, ponieważ mąka dla wszystkich gospodyń domowych może być inna i mieć inny procent glutenu. Chociaż mąka może odejść i trochę więcej niż wskazałem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z ciasta tworzymy opaskę uciskową i kroimy ją na równe kawałki wielkości orzecha włoskiego, które następnie zwijamy w kulki. Możesz uszczypnąć ciasto rękami. Rozłóż półfabrykaty na blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie(w piekarniku ciasteczka nieznacznie wzrosną).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w nagrzanym piekarniku w 190 C przez 15 minut. W tym czasie pokryje się złotą skórką. Ciasteczka chłodzimy, posypujemy cukrem pudrem (Opcjonalnie) i podajemy do herbaty. Miłego picia herbaty!

ciasteczka z orzechów włoskich są bardzo łatwe i szybkie - poradzisz sobie z ich przygotowaniem bez większego wysiłku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy